Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EAU: Mobilizare pentru reconstrucţia Mosul

studenti_si_profesori_curata_universitatea_din_mosul.jpg

Studenti si profesori curata Universitatea din Mosul
Studenti si profesori curata Universitatea din Mosul
Image source: 
observers.france24.com

Emiratele Arabe Unite investesc 50 de milioane de dolari în reconstrucţia oraşului irakian Mosul. UNESCO a lansat un ambiţios program de reconstrucţie a centrului istoric. "Este un parteneriat fără precedent" au comentat imediat responsabilii UNESCO.

Un acord a fost semnat între UNESCO, Emiratele Arabe Unite şi Irak şi vizează reconstrucţia zonei centrale din Mosul, o zonă distrusă cu explozibil în iunie 2017 de organizaţia Stat Islamic.

Timp de un an, UNESCO se va documenta direct în teren şi va curăţa zona pentru a putea întocmi planul de reconstrucţie. În următorii patru ani vor fi reconstruite grădinile istorice, spaţiile şi infrastructura publică, va fi amenajat un memorial şi un muzeu.

Mosul este al doilea oraş din Irak. Până acum doar marile axe din centrul istoric au fost deminate astfel că există încă multe zone în care nu se poate intra pentru a fi evaluată situaţia.

Anticipând enormul şantier, UNESCO a cerut unui arhitect să se deplaseze la Mosul pentru a face o primă evaluare. Este vorba de un specialist în patrimoniul situat în zone de conflict şi care operează cu ajutorul unor drone zone inaccesibile la nivelul solului pentru a constata cu precizie pagubele. Specialistul se numeşte Yves Ubelman şi a reuşit să facă o evaluare, în 3D la scară urbană, direct la faţa locului. Este o premieră în domeniu.

Sunt 65.000 de fotografii care au fost făcute de la diferite înălţimi şi urmează a fi realizate planurile topografice pentru fiecare cartier în parte.

Primele rezultate indică faptul că  totul este distrus de-a lungul fluviului Tigru. Au fost distruse şi clădirile situate de-a lungul principalelor artere de circulaţie. Iar cartierele tradiţionale, apărate oarecum de construcţiile ridicate în anii ’70 sunt mai puţin distruse decât se credea până acum.

În februarie, în Kuweit avea loc conferinţa internaţională consacrată reconstrucţiei Irakului. Obiectul autorităţilor de la Bagdad era colectarea de fonduri pentru refacerea Irakului după trei ani de cvasi-ocupaţie jihadistă. Între 2014 şi 2017, organizaţia Stat Islamic a controlat practic o treime din ţară. O ţară deja răvăşită de diverse războaie în anii '80.

Recent, premierul irakian estima costul reconstruţiei ţării sale la 100 de miliarde de dolari. Este nevoie de bani pentru reconstrucţia de locuinţe, pentru reabilitarea agriculturii, a industriei petrochimice, dar mai întâi – infrastructura de bază. Altfel, populaţia care a plecat în timpul conflictului nu se poate întoarce.

Franţa, prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, a alocat deja 2,5 miliarde de euro reconstrucţiei unor universităţi şi facultăţi, pentru amenajarea de locuinţe sociale dar şi a unui aeroport.