Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presă tot mai gâtuită în Europa

in_2017_libertatea_presei_s-a_restrans_in_lume.jpg

În 2017, libertatea presei s-a restrâns în lume
În 2017, libertatea presei s-a restrâns în lume
Sursa imaginii: 
Paul Bradbury/Getty Images

Libertatea presei – tot mai restrânsă, chiar şi în Europa, potrivit asociaţiei Reporteri fără Frontiere care publică ultimul raport anual. Un climat de ură la adresa jurnaliştilor s-a dezvoltat în ultimele luni în special în Europa dar şi în Statele Unite. El ameninţă democraţiile, se îngrijorează ong-ul.

Anual, asociaţia Reporteri fără Frontiere desenează o hartă a zonelor deloc uşoare pentru munca jurnaliştilor. Cea întocmită acum este şi mai sumbră.

În 2017, 21 de ţări au fost considerate “foarte grave” pentru activitatea jurnalistică. Un nou record. Irak, Egipt, China, Coreea de Nord se află în această categorie dar atacurile derulate împotriva presei nu sunt doar apanajul statelor cu un regim autoritar.

În Europa, situaţia s-a înrăutăţit. În Cehia, preşedintele Milos Zeman s-a prezentat într-o conferinţă de presă cu un kalaşnikov artizanal pe care era scris “pentru presă”.

În Slovacia, la finele lui 2016, premierul de atunci, Robert Fico, a catalogat jurnaliştii « prostituate murdare, antislovace » atunci când a fost întrebat în legătură cu acuzațiile de trucare a unor licitații publice. În urmă cu o lună, Robert Fico şi-a prezentat demisia, cerută de opoziţie, după asasinarea în februarie a unui jurnalist care ancheta corupţia din ţara sa. Aproximativ 50.000 de oameni au ieşit în stradă în Bratislava după asasinarea jurnalistului Ján Kuciak şi a logodnicei sale. Ei au fost împuşcaţi în locuinţa lor. Cel mai apropiat aliat al fostului premier, ministrul de Interne Robert Kalinak a demisionat ulterior şi el.

La finele lui 2017, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în explozia unei bombe plasată sub mașina ei. Jurnalista a făcut publice afaceri de miliarde de dolari, care vizau politicieni din toată lumea, evazionişti, traficanţi de droguri.

America lui Donald Trump, ţara primului amendament – cel care sacralizeză libertatea de expresie, a pierdut două locuri în clasamentul Reporteri fără Frontiere şi se află pe locul 45. România se află pe 44 iar Franţa pe 33.

În Filipine, preşedintele Rodrigo Duterte a atenţionat că «a fi jurnalist nu înseamnă a fi la adăpost de eventuale asasinate ».

În India, mai multe partide politice au incitat la ură la adresa reporterilor.

Norvegia îşi menţine primul loc în ceea ce priveşte libertatea de expresie, urmată de Suedia şi Olanda.