Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armenia: Protestele continuă pe străzile din Erevan

liderul_opozitiei_din_armenia_-_nikol_pashinyan_se_adreseaza_multimii_prezente_la_erevan_25_aprilie_2018.jpg

Liderul opozitiei din Armenia - Nikol Pashinyan se adreseaza multimii prezente la Erevan, 25 aprilie 2018
Image source: 
REUTERS/Gleb Garanich

La Erevan continuă protestele şi după ce premierul Serge Sarkissian a demisionat. Opoziţia cere alegeri anticipate.

Zeci de mii de persoane au răspuns apelului lansat de opoziţie şi au ieşit în stradă. Sute de poliţişti şi forţe de ordine, în vehicule blindate, se află în zonele centrale ale capitalei. Importante manifestaţii au loc şi în alte oraşe din Armenia.

Liderul opoziţiei, Nikol Pashinyan s-a declarat pregătit să conducă ţara, dacă populaţia i-o va cere.

Opoziţia a propus de altfel, oficial, candidatura sa, ea urmând să fie supusă votului Parlamentului.  El are nevoie de 53 de voturi iar în prezent nu se poate baza decât pe 40 de deputaţi.

De partea sa, Partidul Republican al lui Serge Sarkissian, din care face parte şi actualul prim-ministru interimar, dispunea până acum de 65 de locuri în Parlament din totalul de 105. Aliatul său – Federaţia revoluţionară armeniană a anunţat că părăseşte coaliţia aflată la putere.

Dar, chiar şi după scindare, Partidul Republican are toate şansele să îşi aleagă un nou candidat, o opţiune respinsă de Nikol Pashinyan.

De partea sa, preşedintele ţării a cerut partidelor să se aşeze la masa negocierilor pentru a se ajunge la un compromis.

Manifestaţii au loc în Armenia din 13 aprilie după ce fostul preşedinte care s-a aflat în fruntea ţării timp de un deceniu a fost numit premier. Acesta a demisionat după 10 zile de proteste.