Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Finanţare terorism: Donatori ai Daesh identificaţi în Franţa

autoritatile_franceze_au_depistat_416_donatori_ai_organizatiei_stat_islamic.jpg

Autoritatile franceze au depistat 416 finantatori ai Daesh
Autoritatile franceze au depistat 416 finantatori ai Daesh
Sursa imaginii: 
REUTERS

Procurorul din Paris, François Molins vorbeşte despre o microfinanţare  a terorismului cu sume modice dar din multe surse. În Paris are loc conferinţa intitulată No money for terror  prin care se doreşte oprirea finanţării organizaţiilor teroriste.

416 donatori care au participat la finanţarea organizaţiei Stat Islamic au fost identificaţi în Franţa, anunţă magistratul. El consideră că este o cifră mare. Nu sunt sume mari dar sunt mulţi donatori, a explicat procurorul francez.

Serviciile de informaţii au identificat şi 320 de colectori care se află în Turcia şi Liban prin intermediul cărora jihadiştii din Siria şi Irak primesc fondurile.

Întrebat cât ar fi costat atacurile jihadiste din 2015 produse în Franţa, magistratul francez estimează că teroriştii ar fi avut nevoie de 25.000 de euro pentru a organiza atacul produs la revista de satiră Charlie Hebdo şi la magazinul evreiesc Hyper Cacher şi de 80.000 de euro pentru cel din noiembrie din Paris şi Saint Denis.

Conferinţa No money for terror a reunit la Paris 500 de experţi, 18 organizaţii internaţionale şi miniştri din 72 de state pentru a găsi calea prin care pot fi blocate fondurile organizaţiilor jihadiste.

Timp de trei ani, între 2014 şi 2016, organizaţia Stat Islamic a acumulat o imensă avere de război: un miliard de dolari pe an, estimează Palatul Elysée.

Anchetatorii şi serviciile antitero din lumea întreagă au numit atacurile şi tentativele de atentat « terorism low cost ». Pentru ele au fost mobilizate sume mici de bani, care au circulat şi totuşi au fost, de cele mai multe ori, imposibil de detectat.

Atentatele duse pe sol european ori nord-american au costat puţin, susţin specialiştii care sunt de părere că banii sunt investiţi în antrenamentul combatanţilor, în formarea lor şi echiparea lor, mai ales a celor ce acţionează în zone din Asia.