Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite: Oţel şi aluminiu în meniul discuţiilor Merkel – Trump

Presedintele american Donald Trump si cancelarul german Angela Merkel la Casa Alba în martie 2017

Cancelara germană Angela Merkel se află  la Washington pentru o vizită express. După fastul cu care a fost primit preşedintele francez, Emmanuel Macron de către Donald Trump, a venit şi rândul cancelarei să stea la discuţii, la Washington, cu liderul american. Ïntâlnirea va dura însă doar două ore.

Un desen publicat astăzi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung rezumă foarte bine sentimentul care domină în Germania. Sub titlul « Merkel în vizită acasă la Trump » se poate vedea o masă aranjată cu veselă foarte frumoasă sub care este pus un meniu cu antetul Casei Albe şi pe care se poate citi : « resturi încălzite de la masa de gală a formidabilului Emmanuel Macron ». 

Cancelara s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump la o masă de lucru – aşadar nu va exista fastul mesei oferite de Casa Albă în cinstea liderului de la Palatul Elysée. Reuniunea se va încheia cu o conferinţă de presă comună.

Analiştii francezi se întreabă dacă ar trebui să ne aşteptăm la un eşec diplomatic.

Două dosare vor fi discutate – comerţul şi acordul nuclear cu Iranul.

În problema comerţului, cancelara îşi face puţine iluzii că va reuşi să îl convingă pe Donald Trump să nu taxeze oţelul şi aluminiul european. Din martie, preşedintele american a decis să taxeze cu 25% importurile de oţel şi cu 10% cele de aluminiu, acuzându-şi partenerii comerciali de practici neloiale.

China este cel mai mare producător de oţel şi aluminiu.

Mexic şi în special Canada, primul partener comercial al Statelor Unite şi primul furnizor de oţel, sunt exceptaţi pentru moment de la aceste taxe. Uniunea Europeană beneficiază provizoriu de o derogare, până la 1 mai când, germanii se aşteaptă ca noua taxă să intre în vigoare.

Principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump a lăsat joi să se înţeleagă că în cazul în care Uniunea Europeană nu îşi va deschide piaţa pentru produsele americane, excepţia nu va fi prelungită iar taxa va intra în viagoare peste doar câteva zile.

La Washington, cancelara germană discută şi despre dosarul iranian. Preşedintele Donald Trump doreşte să iasă din acordul nuclear, semnat în 2015 de predecesorul său, Barack Obama.

Cu excepţia Statelor Unite, toţi semnatarii -Franţa, Germania, Marea Britanie, UE, China şi Rusia dar şi inspectorii internaţionali, consideră că Teheran îşi respectă angajamentele.   

"Dacă preşedintele Donald Trump va asculta ce are de spus Angela Merkel şi unde Europa face bloc comun, deja putem declara întâlnirea un succes", este de părere un responsabil al guvernului german pentru relaţia germano-americană.