Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit intercoreean: Pace şi denuclearizare

presedintele_sud-coreean_moon_jae-in_d_si_liderul_nord-coreean_kim_jong-un_au_convenit_asupra_denuclearizarii_peninsulei.jpg

Presedintele sud-coreean Moon Jae-in (d) si liderul nord-coreean Kim Jong-un au convenit asupra denuclearizarii peninsulei
Presedintele sud-coreean Moon Jae-in (d) si liderul nord-coreean Kim Jong-un au convenit asupra denuclearizarii peninsulei
Sursa imaginii: 
Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters

Liderii celor două Corei se angajează pentru o denuclearizare completă a peninsulei. Coreea de Sud şi Coreea de Nord confirmă obiectivul lor comum: denuclearizare şi pace, anunţă cei doi lideri într-o declaraţie comună. Este o întâlnire istorică: cei doi lideri s-au întâlnit vineri, la prima oră.

Cei doi lideri s-au întâlnit în zona demilitarizată ce separă cele două Coreei. Kim Jong-un şi Moon Jae-in şi-au dat mâinile peste linia de demarcaţie.

Apoi Kim Jong-un a trecut în Coreea de Sud, unde cei doi au continuat să pozeze pentru presă, mână în mână. Iar Kim Jong-un l-a invitat, simbolic, pe liderul Moon Jae-in să treacă şi el de cealaltă parte, în Nord.

Este prima lor întâlnire în mai bine de un deceniu.  Este prima oară când Kim Jong-un a intrat în Sud şi primul lider nord-coreean care a traversat frontiera dintre cele două Corei după războiul din urmă cu 65 de ani. Este pentru prima dată când un astfel de eveniment are loc în Coreea de Sud. Un summit intercoreean a mai avut loc – în 2000 şi în 2007, la Phenian însă.

Cei doi păreau a fi cât se poate de relaxaţi şi afişau un mare zâmbet. Kim s-a declarat foarte bucuros că îl întâlneşte pe Moon Jae-in iar liderul din Sud l-a întrebat dacă a întâmpinat vreo dificultate să ajungă în acest punct demilitarizat. Kim s-a declarat încântat că omologul său a venit până în aceast punct care separă cele două Corei pentru a-l  întâmpina şi pentru a realiza acest moment istoric, după cum s-a exprimat liderul din Nord. "Este începutul unei noi epoci, una pentru pace", a declarat Kim Jong-un.

De dimineaţă, sud-coreeni se aflau în faţa primăriei din Seoul pentru a urmări imagini cu întâlnirea celor doi preşedinţi, proiectate pe un ecran gigant. Oamenii spuneau că sunt uimiţi de ceea ce vedeau dar că încearcă să fie totuşi prudenţi faţă de ceea ce ar putea să le aducă viitorul.

Opozanţi ai summitului au venit şi ei în faţa primăriei. "Un tratat de pace cu Nordul ar fi o mascaradă", se putea citi pe o pancartă pe care o agitau aceştia. Un cotidian conservator îi cerea preşedintelui sud-coreean să nu ezite să întrerupă întâlnirea dacă Kim Jong-un va fi ambiguu în problema denuclearizării.

Ceea ce nu s-a întâmplat, din contră cei doi au convenit să lucreze împreună pentru denuclearizarea peninsulei.

Cei doi lideri au semnat o declaraţie comună  în care au convenit să înceteze toate ostilităţile şi să transforme zona demilitarizată care separă cele două ţări, într-o zonă de pace. Cele două Corei vor lucra anul acesta cu Statele Unite şi China pentru a declara în mod oficial sfârşitul războiului Coreean, derulat în anii ’50 şi să încheie o înţelegere pentru o pace permanentă şi solidă.

Reamintim că armistiţiul privind încetarea ostilităţilor între cele două Corei a fost parafat unilateral. Arministiţiul a fost semnat doar de comandamentul de forţe al Naţiunilor Unite, reprezentat de Statele Unite, de China şi Coreea de Nord.

În privinţa denuclearizării Kim şi Moon confirmă că au acelaşi scop: de a realiza o peninsulă liberă de orice ameninţare nucleară. Coreea de Nord şi-a atras o serie de sancţiuni internaţionale odată cu testele balistice derulate în ultima perioadă, cele mai mari din istorie. Declaraţia comună include şi promisiunea reducerii stocului de arme şi colaborarea cu alte state, inclusiv cu America. .

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in va vizita Phenianul anul acesta.

Cei doi au plantat, simbolic, un pin în apropiere de linia de demarcaţie militară.  Este un arbore vechi de 65 de ani, precum armistiţiul de încheiere a conflictului coreean. Moon Jae-in a udat apoi pinul cu apă dintr-un fluviu nord-coreean iar omologul său a folosit apă din fluviul Han, ce traversează Coreea de Sud.

Acest moment istoric are loc cu puţin înainte ca Kim Jong-un să îl întâlnească pe Donald Trump, liderul de la Casa Albă. Anul trecut, schimbul de replici între Trump şi Kim Jong-un a pus pe jar o întreagă planetă.

De când a venit la putere, în 2011, ca urmare a decesului tatălui său, presedintele Kim Jong-un a dezvoltat programul nuclear şi balistic nord-coreean. În 2017, Phenianul a condus cel mai puternic test nuclear şi a lansat rachete balistice intercontinentale ce puteau atinge teritoriul Statelor Unite.

Moon Jae-in a ales « ramura de măslin olimpic » pentru a lansa dialogul cu Phenian, explicând că un summit inter-coreean ar putea fi punctul de plecare pentru stabilirea unei reuniuni între Nord şi Washington. Liderul de la Casa Albă i-a cerut lui Kim Jong-un să renunţe la arme iar denuclearizarea să fie totală şi ireversibilă.  Preşedintele Him Jong-un anunţa recent închiderea singurului sit nord-coreean unde se derulau testele nucleare. Unii experţi cred că ultímele teste, cele din septembrie 2017, l-au făcut inutilizabil.

Liderul de la Casa Albă a scris pe Twitter că "după un furios an în care au fost lansate rachete şi au avut loc teste nucleare, o întâlnire istorică între Nord şi Sud are loc. Lucruri bune se întâmplă dar doar timpul va putea spune mai multe". Ministerul de Externe chinez a felicitat cele două Corei pentru acest summit. NATO a calificat drept « încurajatoare » întâlnirea liderilor coreeni dar a atenţionat că mai sunt încă multe de făcut.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a făcut o paralelă între situaţia din peninsula coreeană şi cea din Balcani, unde efectuează un turneu : “evoluţiile din aceste regiuni arată că imposibilul poate deveni posibil dar depinde de buna bunăvoinţa şi de curajul fiecăruia”.

Rusia a salutat “veştile foarte bune” iar premierul japonez Shinzo Abe observă “pasul făcut către o rezolvare a problemelor”.