Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alertă la ţânţarul-tigru asiatic, tot mai prezent în Franţa

tantar.jpg

Tântarul-tigru asiatic se recunoaste dupà dungile sale albe si negre de pe corpul sàu
Tântarul-tigru asiatic se recunoaste dupà dungile sale albe si negre de pe corpul sàu

Autorităţile sanitare franceze trag semnalul de alarmă. Într-un comunicat difuzat în cursul week-end-ului, Direcţia generală a sănătăţii cheamă populaţia la vigilenţă contra ţânţarului-tigru asiatic, prezent în 42 de departamente din Hexagon. Insecta este vectorul de transmisie a mai multor maladii, precum chikungunya sau zika.

Numărul departamentelor franceze în care ţânţarul-tigru asiatic este bine implantat s-a dublat în ultimii doi ani. Și dacă azi el se regăseşte în 42 de departamente, în 2010 el era prezent doar în 6 departamente franceze, exclusiv din sudul Hexagonului.

Țânţarul-tigru asiatic, mic de dimensiuni, contrar numelui său şi uşor de recunoscut graţie dungilor sale albe şi negre de pe corp, este vectorul de transmisie a mai multor boli tropicale precum chikungunya, zika sau febra denga.

Motivul pentru care insecta s-a reprodus şi extins mai repede decât se aşteptau specialiştii este că iarna care a trecut a fost ploioasă şi foarte blândă.

Proliferarea ţânţarului-tigru asiatic şi capacitatea sa de a transmite boli a devenit aşadar ţinta unei supravegheri prioritare. Autorităţile amintesc că pentru a evita proliferarea insectei, trebuie suprimate apele stătătoare în care se dezvoltă larvele ei. De asemenea se recomandă punerea la adăpostul ploii a oricărui obiect care se poate umple cu apă. Asta după ce s-a demonstrat că ţânţarul-tigru, originar din Asia, a ajuns în 80 de ţări de pe 5 continente graţie între altele, comerţului internaţional cu pneuri uzate, pneuri în care proliferaseră larvele insectei.

Alertă la ţânţarul tigru asiatic, tot mai prezent în Franţa