Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brigitte Macron, primă doamnă dar şi primă coechipieră şi confidentă a preşedintelui francez

macron.jpg

Brigitte si Emmanuel Macron formeazà un cuplu fuzional, scrie Le Parisien citând din anturajul prezidential
Brigitte si Emmanuel Macron formeazà un cuplu fuzional, scrie Le Parisien citând din anturajul prezidential
Image source: 
Picture-Alliance/AFP

Ziarul Le Parisien a publicat în acest week-end o lungă anchetă despre rolul primei doamne a Franţei. "Într-un an de zile, Brigitte Macron s-a impus ca o coechipieră discretă dar inconturnabilă a preşedintelui francez", notează publicaţia populară.

În realitate, puţine revelaţii apar în acest lung articol intitulat "Brigitte Macron, indispensabila de la Elysée". Majoritatea informaţiilor provin din anturajul primei doamne şi a preşedintelui Emmanuel Macron.

Se zvoneşte că Brigitte este fragilizată de diferenţa de vârstă cu soţul ei - 24 de ani. "Prostii! Este exact invers. Emmanuel este foarte îndrăgostit şi îi este teamă că cineva o să-i fure nevasta" spune o sursă din anturajul cuplului citată de Parisien.

Se zice că Brigitte îl cocoloşeşte pe Emmanuel. "Iarăşi prostii!" spune aceeaşi sursă care precizează: "Preşedintele o protejează pe soţia sa. O ţine de mână de cum poate s-o facă; cum dispare din radare, cum o caută. Nu o lasă niciodată în urmă, în umbră, ba dimpotrivă, caută s-o pună în valoare".

Mai toţi interlocutorii confraţilor noştri francezi spun că Brigitte şi Emmanuel formează un cuplu fuzional. Brigitte este ancora, jumătatea, cea mai bună prietenă, confidenta şi coechipiera preşedintelui.

Chiar dacă refuză, respinge vehement porecla de vice-preşedinte, Brigitte joacă totuşi un rol politic mai mare decât ne putem imagina. Cu toate că nu se amestecă în nicio reformă, asta nu o opreşte să schimbe opinii cu diverşi miniştri. În plus, Brigitte este şi "arma de comunicare masivă" a soţului ei, scrie Le Parisien.

Emmanuel şi Brigitte Macron îşi plătesc din propriul buzunar practic toate cheltuiele private

Pe plan personal, cuplul prezidenţial, se ştie, este mare amator de artă. Nu e deci de mirare că apartamentele private de la palatul Elysée au fost reamenajate pe gustul ocupanţilor. Tablouri de Picasso, Alechinski sau Dubuffet provenite din colecţiile statului, sunt astăzi agăţate la loc de frunte în apartamentul prezidenţial.

În fine, tot pe plan personal, Le Parisien ne spune că ce-i place cel mai mult lui Brigitte Macron este să evadeze, să se plimbe singură prin Paris, să stea de vorbă cu trecătorii sau să-şi vadă nepoţii.

Într-un alt articol, acelaşi Le Parisien revine asupra cheltuielilor cuplului prezidenţial. Multă vreme, contribuabilul francez plătea din buzunar. Vremurile s-au schimbat însă; Emmanuel şi Brigitte Macron îşi plătesc din propriul buzunar practic toate cheltuiele private. Mâncarea pentru căţel, pasta de dinţi, camerele de hotel pentru vacanţe, taxa pe locuinţă - totul este plătit din banii cuplului. Doar îmbrăcămintea lui Brigitte Macron pentru ocaziile oficiale este fie cumpărată din banii publici, fie cel mai des împrumutată de la marii creatori. Tot pe bani publici este plătită şi securitatea cuplului - dar asta face parte din fişa postului de preşedinte, notează Le Parisien.

În fine, la Palatul Elysée, Brigitte Macron dispune de 4 colaboratori permanenţi. Predecesoarea ei, Valérie Trierweiler avea 5 iar Carla Bruni-Sarkozy, 8. În urma clarificării, cert, relative dar inedite a rolului primei doamne, se mai ştie că Brigitte Macron nu are nici salariu, nici buget propriu. Suma anuală care îi este alocată este estimată la circa 440.000 de euro.

Brigitte Macron, primă doamnă dar şi primă coechipieră şi confidentă a preşedintelui francez