Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violenţe la Paris cu ocazia manifestaţiei de 1 mai

manif.jpg

Extremisti "Black Blocs" distrug un restaurant McDonald's în marginea manifestatiei de 1 mai 2018 de la Paris
Extremisti "Black Blocs" distrug un restaurant McDonald's în marginea manifestatiei de 1 mai 2018 de la Paris
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr/ALAIN JOCARD/AFP

Tradiţionala manifestaţie de 1 mai, organizată anual de sindicate, a fost grav perturbată la Paris de grupuri violente de extremă stângă. Potrivit poliţiei, circa 1.200 de indivizi cu cagule şi măşti pe faţă au distrus mai multe magazine cu această ocazie. Peste 200 dintre ei au fost arestaţi.

Confruntările cu forţele de ordine, de o rară violenţă, au durat mai multe ore. Organizatorii tradiţionalei manifestaţii sindicale de 1 mai au fost nevoiţi, la cererea expresă a poliţiei, să-şi schimbe itinerariul.

La sfârşitul zilei, autorităţile anunţau arestarea a peste 200 de spărgători din grupul de circa 1.200 veniţi să provoace dezordine şi acte de vandalism. Indivizii, cu cagule pe cap sau măşti negre pe faţă, făceau parte din "Black Blocs", celebrii şi violenţii manifestanţi de extremă stângă. Ca de obidei ei au atacat şi distrus simboluri care, în opinia lor, reprezintă capitalismul american şi societatea de consum. Astfel, ei au vandalizat acum un restaurant McDonald's şi un magazin de maşini Renault.

Gérard Collomb, ministrul francez de interne, a condamnat cu fermitate violenţele şi distrugerile comise în marginea manifestaţiei de 1 mai de la Paris. Mai toţi liderii politici, de dreapta sau de stânga, au denunţat unanim violenţele din capitală.

Manifestaţia de 1 mai a adunat pe străzile Parisului 55.000 de oameni, spune principalul sindicat organizator, CGT. De partea ei, poliţia evocă doar 20.000 de manifestanţi în cortegiul oficial şi alţi aproape 15.000 în afară, printre care deci 1.200 de radicali din "Black Blocs".

 
Violenţe la Paris cu ocazia manifestaţiei de 1 mai