Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AIEA şi Iranul contestă acuzaţiile lui Netanyahu

iran.jpg

MAE iranian, Mohamed Djavad Zarif
MAE iranian, Mohamed Djavad Zarif
Sursa imaginii: 
Don EMMERT/AFP

Agenţia internaţională pentru energie atomică (AIEA) spune că "nu are nicio indicaţie credibilă" care să confirme acuzaţiile premierului israelian. Luni seara, Beniamin Netanyahu a afirmat că "deţine dovezi concludente" privind existenţa unui plan secret iranian privind bombele nucleare.

Ministrul iranian de externe, Mohamed Djavad Zarif, a reacţionat cel mai vehement la acuzaţiile lui Netanyahu. "Sunt vorbe spuse de un mincinos înveterat, în pană de idei" se poate citi într-un comunicat al şefului diplomaţiei iraniene. Acesta mai scrie că declaraţiile premierului israelian sunt "fără interes şi ruşinoase, cele ale unui lider sionist care nu are alte mijloace pentru a-şi salva regimul ilegal decât ameninţându-i pe alţii folosind minciuna".

De partea ei, Agenţia internaţională pentru energie atomică (AIEA) a reiterat marţi că "nu are nicio indicaţie credibilă de activităţi în Iran legate de dezvoltarea vreunei arme nucleare după anul 2009".

Luni seara, Beniamin Netanyahu venise la televiziunea israeliană afirmând că ţara sa are "dovezi concludente privind existenţa unui plan secret pe care Teheranul l-ar putea activa oricând pentru a se dota cu arme atomice".

Declaraţiile liderului israelian survin în contextul în care preşedintele american Donald Trump trebuie să anunţe până pe 12 mai dacă ţara sa se retrage sau nu din acordul inernaţional privind dosarul nuclear iranian, acord semnat în iulie 2015 la Viena de Iran cu grupul celor 5+1 - China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

 
AIEA şi Iranul contestă acuzaţiile lui Netanyahu