Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Partidă diplomatică" extrem de complicată în jurul Iranului

2018-04-30t174426z_905247161_rc13a39fb630_rtrmadp_3_israel-iran-netanyahu_0.jpg

Primul ministru israelian Benyamin Netanyahu: conferinta de presa pe 30 aprilie 2018 privind programul nuclear secret iranian.
Primul ministru israelian Benyamin Netanyahu: conferinta de presa pe 30 aprilie 2018 privind programul nuclear secret iranian.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/ Amir Cohen

Marocul a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul acuzînd regimul de le Teheran că ar fi livrat arme mişcării separatiste din Sahara Occidentală, Frontul Polisario. Teheranul respinge acuzaţia şi consideră că Marocul a luat această decizie în urma unor “presiuni” internaţionale.

Există deja o presiune concertată asupra Iranului din partea Israelului, a Statelor Unite şi a Arabiei Saudite, iar ruperea relaţiilor diplomatice dintre Rabat şi Teheran întăreşte într-un fel tabăra anti-iraniană. Cu cîteva zile în urmă, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, aflat într-o vizită în Israel, acuza Iranul că este principalul finanţator al terorismului mondial. Frontul Polisario, care doreşte să obţină un statut de autodeterminare pentru o vastă regiune pe care o controlează în Sahara occidentală, este considerat de Rabat ca o organizaţie teroristă. În mod automat, deci, orice ajutor acordat de Iran separatiştilor din Maroc devine un sprijin acordat terorismului.

Logica este aceeaşi ca în cazul kurzilor sirieni care doresc autonomia unor regiuni situate la granţia cu Turcia: ei sunt consideraţi terorişti de către Ankara. Din punctul de vedere al Iranului, însă, Arabia Saudită este cea care sprijină masiv terorismul. Iranul şiit acuză Arabia Saudită sunită că finanţează grupurile jihadiste, precum şi faptul că sprijină trupele guvernamentale yemenite împotriva unei revolte a comunităţii Houthis.

Potrivit cotidianului Le Monde, "o partidă diplomatică" extrem de complexă se derulează în jurul Iranului, şi nu este exclus ca Israelul să se lanseze singur într-un atac masiv împotriva Iranului. Le Monde îl citează pe ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, cu această frază: "Israelul are trei probleme: Iranul, Iranul, Iranul". In ciuda faptului că este sprijinit de Statele Unite, Israelul nu aprobă decizia lui Donald Trump de a-i retrage pe soldaţii americani din Siria, unde sunt prezente forţe iraniene importante.

Conflictul de interese în regiune est de o complexitate pe măsura partidei diplomatice în curs. Rusia în orice caz nu vede cu ochi buni o eventuală intervenţie masivă a Israelului împotriva Iranului, ceea ce ar slăbi regimul de la Damasc. În fiecare zi în regiune apare cîte un element nou care agravează problemele, cu riscul internaţionalizării lor.