
Special Paris
Bilanţ tragic în această Zi mondială pentru libertatea presei
Asociaţia Reporteri fără frontiere (RSF) se teme că anul 2018 va fi unul extrem de ucigător pentru jurnalişti. De la începutul anului, ONGul spune că au fost déjà ucişi 23 de ziarişti, 4 jurnalişti-cetăţeni şi doi colaboratori ai presei. Anul trecut, acelaşi ONG recenzase «doar» 50 de jurnalişti ucişi în tot anul…
Dublul-atentat de luni de la Kabul este cel mai ucigător contra mass-mediei din 2001 încoace, de când a căzut regimul talibanilor din Afganistan. Printre jurnaliştii morţi figurează reprezentanţi de la AFP, BBC, Radio Free Europe dar şi unii de la televiziunile locale afgane. Din 2016 încoace, 34 de confraţi de-ai noştri au murit în Afganistan.
Nu e deci de mirare ca în această Zi mondială pentru libertatea presei, jurnaliştii din Afganistan să fie descrişi drept «printre cei mai curajoşi din lume». Mediul în care profesează le este tot mai ostil şi îi împinge pe jurnaliştii locali să fie foarte solidari unii cu alţii. In ciuda pericolelor pe care sunt susceptibili să le înfrunte în fiecare clipă, ei joacă un rol vital pentru a apăra democraţia. Mass-media locală acuza sistematic autorităţile că nu-i protejează suficient pe jurnalişti, în particular în zonele în care au avut loc atentate. Ca şi lunea trecută, autorii atentatelor comit adesea mai întâi un prim atac iar apoi, odată sosite la faţa locului presa şi serviciile de salvare, are loc un al doilea atentat cu scopul de a provoca cât mai multe victime, inclusiv printre ziarişti.
In această Zi mondială pentru libertatea presei, caricaturistul turc Musa Kart, recent condamnat la închisoare pentru că ar fi «ajutat terorismul», a obţinut premiul internaţional al desenului de presă. Un premiu atribuit o dată la doi ani, la Geneva, de fundaţia elveţiană Cartooning for Peace. Musa Kart, interzis să iasă din Turcia în aşteptarea procesului în apel, este caricaturistul emblematic al ziarului Cumhüriyet, o publicaţie foarte ostilă preşedintelui Recep Erdogan. De notat că printre membri juriului premiului inernaţional al desenului de presă figurează şi celebrul caricaturist francez Plantu de la ziarul Le Monde.
Cu ocazia Zilei mondiale pentru libertatea presei, RSF lansează şi o campanie de comunicare pentru a combate dezinformarea. Filmul realizat cu această ocazie se intitulează «#FightFakeNews». Spotul pune în paralel ravagiile umane cauzate de contrafacerea unor produse industriale sau farmaceutice cu ravagiile politice comise de cei care contrafac informaţia. In timp ce contrafacerile clasice au consecinţe asupra sănătăţii sau mediului ce pot fi vizibile şi măsurabile, fenomenul de «fake news» subminează fundamentele democraţiei.
Să notăm pe final că grupul France Médias Monde – din care face parte RFI alături de France 24 şi MCD – este partener al Unesco în această Zi mondială pentru libertatea presei.