Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polemică legată de cauzele antisemitismului în Franţa şi în Europa

2018-03-28t173136z_1005614887_rc16c11a72b0_rtrmadp_3_france-crime-march_0.jpg

Mars alb la Paris pe 28 martie 2018 ca omagiu adus lui Mireille Knoll, octogenara asasinata în apartamentul sau.
Mars alb la Paris pe 28 martie 2018 ca omagiu adus lui Mireille Knoll, octogenara asasinata în apartamentul sau.
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

În Franţa continuă polemica legată de un manifest semnat, pe 21 aprilie, de 300 de personalităţi ale lumii politice, artistice şi intelectuale, prin care era denunţat anti-semitismul alimentat de islamul radical. Cotidianul Le Monde publică în ediţia sa cu data de 4 mai un mesaj semnat de alte zeci de nume care acuză manifestul de pe 21 aprilie de amalgam, confuzii şi de "incitare la ură".

Semnatarii manifestului de pe 21 aprilie din cotidianul Le Parisien ar fi făcut multe "confuzii", ar fi "amalgamat" multe lucruri şi ar incita de fapt, prin atitudinea lor, "la ură rasistă şi chiar antisemită". Iată concluzia articolului apărut în Le Monde, semnat de "un colectiv de intelectuali" printre care se află nume sonore, precum economistul Thomas Piketty.

Acest colectiv este de părere că semnatarii manifestului de pe 21 aprilie nu ţin cont de antisemitismul alimentat de extrema dreaptă în toată Europa, cu un accent special în ţările de Est, în Germania şi în Austria. Celor 300 li se reproşează deci că au denunţat un aşa-zis "nou antisemitism" imputat numai islamului radical, cînd fenomenul ar fi de fapt mult mai complex. Ei mai sunt criticaţi întrucît cer revizuirea unor texte sacre, cum ar fi Coranul, cînd de fapt, spune "colectivul" din Le Monde, se impune o nouă interpretare a textelor sacre.

Articolul din Le Monde este extrem de critic şi faţă de statul francez care n-ar fi ştiut să împiedice propagarea unor idei salafiste în unele cartiere. Ofensiva mişcărilor religioase şi consumerismul sunt şi ele considerate drept cauze ale fracturilor sociale din Franţa, fracturi care permit apariţia unor atitudini antisemite.

Tonul acestui articol publicat de Le Monde este extrem de polemic şi acuzator, inclusiv împotriva unor asociaţii şi persoane care, citez, "refuză să cauţioneze în mod necondiţionat politica statului Israel". Atît printre semnatarii manifestului publicat de ziarul Le Parisien, cît şi printre cei care semnează articolul din Le Monde, figurează intelectuali care au origini evreişti. Ceea ce pune în lumină o anumită intensitate a dezbaterii, propice fără îndoială spiritului critic.