Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce caută InSight, noua sondă lansată spre planeta Marte?

insight.jpg

Sonda InSight, lansatà spre Marte
Sonda InSight, lansatà spre Marte
Sursa imaginii: 
wikipedia

Agenţia spaţială americană NASA se pregăteşte să lanseze sâmbătă prima sa misiune spre Marte din 2012 încoace. Sonda InSight va avea ca obiectiv să studieze activitatea tectonică a planetei roşii. Instrumentul de bază de la bordul sondei este «Seismic Experiment for Interior Structure» (SEIS) conceput şi fabricat de Centrul naţional francez pentru studii spaţiale (CNES).

Iniţial, lansarea în spaţiu, spre planeta Marte, a sondei InSight de pe baza americană Vadenberg l abordul unei rachete Atlas V era prevăzută în 2016. Descoperirea, cu câteva luni înainte de lansare, a unei scurgeri, provocase amânarea cu doi ani a misiunii. Nu din motive tehnice neapărat ci pentru că lansarea unei sonde spre Marte în condiţii optime nu se poate face decât o dată la doi ani

Lansarea de acum este programată pentru sâmbătă dar în cazul unor condiţii meteo defavorabile, o a doua fereastră de tir este posibilă duminică. Dacă toate decurg bine, sonda InSight va ajunge la destinaţie, pe Marte, în luna noiembrie. Va fi atunci primul aparat lansat de NASA care se pune pe planeta roşie după vehiculul Curiosity din 2012.

Cum Pământul şi Marte s-au format cam la fel acum 4,5 miliarde de ani, cercetătorii caută să înţeleagă de ce cele două planete sunt azi atât de diferite. Pe Terra, evoluţiile de-a lungul miliardelor de ani, s-au datorat diverselor seisme şi erupţii. Marte este mai mică decât Pământul şi mai puţin activă din punct de vedere geologic. De ce?

O întrebare la care vor încerca să răspundă cele trei instrumente de la bordul lui InSight. Un seismometru, un dispozitiv ce va permite localizarea cu precizie a sondei şi un captator de căldură capabil să intre până la 5 metri în subsolul marţian. Acest instrument va detecta deci cutremurele de pe Marte. Specialiştii speră să înregistreze circa o sută de seisme pe Marte în cursul misiunii care trebuie să dureze cel puţin un an marţian, echivalentul a 26 de luni terestre. Majoritatea acestor mişcări telurice ar trebui să fie sub 6 grade pe scara Richter, spune NASA.

O agenţie spaţială care se bizuie pentru această misiune pe modulul SEIS, prescurtarea lui «Seismic Experiment for Interior Structure». Această «inimă a misiunii» cum spune NASA, a fost concepută de Centrul naţional francez pentru studii spaţiale – CNES. Detectorul de căldură a fost conceput de agenţiile spaţiale germane şi poloneze. Seismometrul francez, extrem de sensibil, va fi ţinut sub vid într-o sferă ermetică furnizată de laboratorul american de la NASA.

De notat că SUA au cheltuit 813 milioane de dolari pentru vasul InSight şi lansarea lui în timp ce investiţiile franceze şi germane pentru diversele instrumente se ridică la 180 de milioane de dolari.

 
Ce caută InSight, noua sondă lansată spre planeta Marte?