Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul, indignat, îi dă o replică dură lui Trump

bataclan.jpg

Mitica salà de spectacole Bataclan a fost refàcutà dupà atentatele din 13 noimebrie 2015 si si-a redeschis portile un an mai târziu
Mitica salà de spectacole Bataclan a fost refàcutà dupà atentatele din 13 noimebrie 2015 si si-a redeschis portile un an mai târziu
Sursa imaginii: 
Reuters

Franţa a reacţionat dur la declaraţiile lui Donald Trump. Vineri, preşedintele american luase cuvântul în faţa congresului anual NRA - National Rifle Association, lobbyul armelor în SUA. In discursul său, liderul de la Casa albă a afirmat din nou că dacă Franţa ar fi autorizat purtarea armelor, atentatele din 13 noiembrie 2015 de la sala Bataclan ar fi fost mai puţin ucigătoare.

"Franţa dezaprobă cu fermitate declaraţiile preşedintelui Trump legate de atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi cere respectarea memoriei victimelor". Iată rezumatul comunicatului emis de ministerul francez de externe după discursul preşedintelui american rostit în faţa congresului NRA, lobbyul armelor din SUA. "Franţa este mândră că este o ţară în care achiziţionarea şi deţinerea armelor este strict reglementată" mai subliniază şeful dipliomaţei franceze.

Reacţia oficială oglindeşte întocmai indignarea exprimată de familiile victimelor şi de unele personalităţi politice franceze. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire a descris spusele preşedintelui Trump drept "şocante şi nedemne de liderul primei puteri din lume". Ex-preşedintele socialist François Hollande a estimat într-un comunicat că aceste declaraţii sunt "obscene şi ruşinoase şi descriu bine ceeace crede Donald Trump despre Franţa şi valorile sale". "Indecent şi incompetent" a scris şi fostul premier Manuel Valls pe Twitter. Cel mai virulent a fost însă un supravieţuitor al atacurilor de la Bataclan. Emmanuel Domenach a scris următorul mesaj, tot pe Twitter, pe care nici nu este nevoie să-l traducem. "Dear Donald Trump, go fuck yourself (you can use a gun if you want). Leave the Bataclan alone bordel!".

Reamintim că pe 13 noiembrie 2015, 130 de persoane au fost ucise şi alte peste 400 rănite într-o serie de atacuri comise la sala Bataclan dar şi la Saint-Denis şi într-o serie de cafenele pariziene. Numai în sala Bataclan, 90 de oameni au fost ucişi de comandoul jihadist.

 
Parisul, indignat, îi dă o replică dură lui Trump