
Special Paris
NSA, Agenţia de securitate americană, a spionat de trei ori mai multe comunicaţii în 2017
nsa.jpg

In urma revelaţiilor făcut în 2013 de Edward Snowden, SUA au fost nevoite să-şi revadă politica de supraveghere. Legea adoptată în 2015 reglementează mult mai drastic spionajul intern. Astfel, anul trecut doar circa 40 de dosare legate de terorism au primit autorizaţai să-şi amplifice supravegherea. In 2016 şi 2017, în medie 1.500 de persoane au fost spionate din motive de securitate naţională.
Si totuşi, şi aşa, totalul comunicaţiilor colectate anul trecut atinge cifra colosală de 534 de milioane, peste o jumătate de miliard de comunicaţii spionate. Asta pentru că, potrivit legii, toate contactele unei ţinte pot fi şi ele spionate iar anumite înregistrări pot proveni de la mai mulţi operatori.
In ciuda cifrei impresionante, de trei ori mai mari decât cea din 2016, NSA spune că ea se datorează unei chestiuni tehnice şi nu unor ameninţări sporite. De asemenea, agenţia americană de securitate precizează că datele colectate nu permit cunoaşterea conţinutului apelurilor resepctive. Se ştie doar cine a sunat pe cine, la ce dată şi oră şi cât a durat apelul sau cât de lung este mesajul SMS. In teorie deci, aceste metadate sunt informaţii anonime. In realitate însă, potrivit unor cercetători de la universitatea Stanford, combinând informaţiile disponibile pe internet şi în particular cele de le reţelele sociale, este posibilă identificarea persoanelor concernate.