Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe a 71-a ediţie a Festivalului de la Cannes

20180507_190146.jpg

Jean-Paul Belmondo si Anna Karina pe afisul editiei 2018 a Festivalului de film de la Cannes
Jean-Paul Belmondo și Anna Karina pe afișul ediției 2018 a Festivalului de film de la Cannes
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

A 71-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Cannes începe în această seară. La Palme d’or şi restul palmaresului vor fi decernate sâmbătă, 19 mai. Ce filme sunt până atunci în competiţie, ce staruri sunt - sau nu - anul acesta pe Croazetă, ce prezenţă românească avem acolo, ce noutăţi organizatorice sunt de semnalat?

21 de filme sunt în competiţia oficială pentru La Palme d’or, premiul suprem la Cannes, festivalul considerat de mulţi drept cea mai prestigioasă competiţie de cinema din lume. Pe 19 mai îl vom cunoaşte pe succesorul suedezului Ruben Ostlund, câştigător anul trecut al lui Palme d’or cu al său film «The Square».

Până atunci, în deschidere, chiar în această seară, intră în cursă primul film, pelicula de deschidere intitulată «Everybody knows» în regia iranianului Asghar Farhadi. În distribuţia acestui film, cuplul-star Penélope Cruz-Javier Bardem. Este vorba de un thriller psihologic jucat în limba spaniolă – o raritate de menţionat, întrucât mai tot timpul filmele de deschidere la Cannes sunt fie în engleză, fie în franceză. Ultimul film de început jucat într-o altă limbă datează din 2004.

Un al doilea film iranian este în marea cursă, “Three Faces” regizat de Jafar Panahi. Cineastul-disident, premiat cu Ursul de aur la Berlin în 2015, nu are voie să lucreze în ţara sa. Țară în care este dealtfel pentru moment consemnat la domiciliu. Rămâne de văzut dacă pe 12 mai, ziua prezentării peliculei pe Croazetă, cineastul va avea voie să părăsească Iranul pentru a păși pe covorul roşu.

Tandemurile naţionale par a fi regula anul acesta la Cannes întrucât şi doi regizori americani sunt în competiţie. Spike Lee cu pelicula «BlacKKKlansman» şi David Robert Mitchell cu filmul «Under the Silver Lake». Doi italieni au fost şi ei selecţionaţi pentru a concura în competiţia oficială. Matteo Garrone cu filmul «Dogman» şi Alice Rohrwacher cu “Lazzaro Felice”. Reamintim că Rohrwacher a obţinut aici la Cannes, în 2014, Marele premiu pentru filmul “Le Meraviglie” în care joacă, printre altele, tânăra Maria Alexandra Lungu. În fine, tot doi sunt şi japonezii selecţionaţi anul acesta la Cannes: Ryusuke Hamagushi cu pelicula “Netemo Sametemo” şi Hirokazu Kore-eda cu filmul “Shoplifters”.

Regizori francezi sunt patru anul acesta în competiţia pentru La Palme d’or – avantajul de a fi «acasă». Stéphane Brizé cu pelicula «En guerre», Eva Husson cu «Les Filles du soleil», Christophe Honoré cu filmul «Plaire, aimer et courir vite» şi Jean-Luc Godard cu eseul cinematografic «Le Livre d’image».

Pe lista celorlalţi pretendenţi la Palme d’or o mai găsim pe libaneza Nadine Labaki cu filmul “Capharnaüm”, pe cineastul chinez Jia Zhang-ke cu pelicula “Ash Is Purest White”, pe egipteanul Abou Bakr Shawky cu filmul “Yomeddine” şi pe sud-coreanul Lee Chang-dong şi pelicula sa “Zimna Wojna”. Din ţările est-europene, niciun film românesc. În shimb rusul Kiril Serebrennikov, şi el cu domiciliu forţat la Moscova, a fost selecţionat cu filmul “Leto”, povestea grupului de rock Kinon din URSS-ul anilor ’80. Din fosta Uniune Sovietică este aici anul acesta şi kazakhul Serghei Dvorţevoi cu filmul “Ayka”. Polonezul Pawel Pawlikowski cu filmul “Cold War” este şi el în competiţie la Cannes după ce în 2015 a fost premiat cu Oscarul celui mai bun film străin pentru pelicula “Ida”. Ca şi atunci, cineastul a realizat acum un film în alb şi negru produs de Amazon, gigantul vânzărilor pe internet. În fine, 4 ani după ce a câştigat la Palme d’or cu “Winter Sleep”, cineastul turc Nuri Bilge Ceylan revine pe Croazetă cu pelicula “Părul sălbatic”, aproape la fel de lungă ca şi precedenta, 3 ore şi 8 minute! “Vom avea timp destul că vedem cum cresc perele în pomi” ironiza un critic de la Le Figaro. Pe Vanessa Paradis, în rolul unei producătoare de filme porno gay, o vom putea vedea jucând în pelicula “Un couteau dans le coeur” al mexicanului Yann Gonzalez.

Regizori şi filme «îndrăzneţe» la Cannes 2018

Putem face două-trei observaţii. Pe de o parte, Festivalul de la Cannes îşi confirmă sprijinul în favoarea libertăţii de expresie invitând doi regizori persecutaţi în ţările lor respective, Serebrennikov şi Panahi.

Apoi, selecţia este destul de “eclectică, atât în termeni de genuri cât şi de generaţii de cineaşti sau de estetici diferute”, scria criticul de la Le Monde. Multe filme sunt politice, mulţi regizori – 10 - sunt acum pentru prima data selecţionaţi la Cannes. Li s-a reproşat destul organizatorilor că sunt prea “timizi” în alegerea filmelor pentru a nu le sublinia acum “îndrăzneala”.

Mai putem remarca anul acesta lipsa din competiţie a unor nume grele precum Xavier Dolan, Jacques Audiard sau Lars von Trier, chiar acesta din urmă a fost acceptat totuşi dar nu în competiţia oficială, semn că s-a pus capăt carantinei în care fusese consemnat danezul după ce la festivalul de la Cannes din 2011 declarase că-l “înţelege pe Hitler şi în admiră pe Speer”, arhitectul regimului nazist.

Ce prezenţe româneşti sunt anul acesta la Cannes?

Niciun film românesc nu figurează în selecţia oficială, nici în cea pentru la Palme d’or, nici în celelalte secţiuni paralele importante. O coproducţie franco-belgiană, «Seule à mon mariage» regizată de Marta Bergman – de origine română – cu actriţa Alina Șerban în rolul principal, cel al unei tinere rome, este prezentată în secţiunea ACID, a filmelor independente. Scurtmetrajul «Albastru şi roşu, în proporţii egale» al Georgianei Moldoveanu este în selecţia Cinéfondation, a filmelor de sfârşit de studii. În fine, în pelicula «Donbass» a ucraineanului Serghei Lozniţa, film de deschidere al secţiunii «Un certain regard» joacă actorul româno-moldovean Valeriu Andriuţă. Ca în fiecare an la Cannes din 2008 încoace, o serie de scurtmetraje româneşti sunt prezentate în programul “Romanian short waves”.

Pe final să mai spunem că regizorul Cristian Mungiu, premiat în trecut la Cannes cu La Palme d’or, este anul acesta «naşul» programului «La Fabrique Cinéma» patronat de Institutul francez şi dedicat cineaştilor şi producătorilor din ţările emergente.

Cine sunt membrii juriului de la Cannes?

Actriţa australiană Cate Blanchett este preşedinta juriului, din care mai fac parte alte 4 femei şi tot atâţia bărbaţi. Un juriu deci majoritar feminin şi cu Blanchett preşedintă. Este un semnal puternic pentru acest prim festival post-Weinstein. «Activistă, angajată şi total feministă», actriţa blondă, de două ori premiată cu un Oscar, face parte, alături de Natalie Portman şi Meryl Streep, din colectivul de celebrităţi hollywoodiene care au lansat fundaţia «Time’s Up» pentru a ajuta victimele hărţuirii sexuale. O luptă ce a luat naştere după numeroasele acuzaţii de agresiuni şi violuri contra producătorului american Harvey Weinstein.

Alături de Cate Blanchett, mai fac parte din juriu actriţele americane Kristen Stewart şi franceze Léa Seydoux, ea însăşi victimă a lui Weinstein. Regizorul şi scenaristul rus Andrei Zviaginţev şi colegul lui canadian Denis Villeneuve fac şi ei parte din «echipa Blanchett».

Juriul principalei secţiuni parelele «Un certain regard» este prezidat de actorul americano-spaniol Benicio Del Toro, premiat în trecut atât la Cannes cât şi la premiile Oscar.

Surprizele ediţiei 2018

Arabia saudită, regat ultraconservator, participă pentru prima dată la Festivalul de la Cannes. Astfel, vom putea vedea o selecţie de scurtmetraje saudite, semn al dorinţei regatului de a se lansa în cea de-a 7-a artă. O deschidere datorată ambiţiilor prinţului moştenitor Mohamed bem Salman de a da o imagine modernă ţării sale.

Kenia, ţară africană, calcă şi ea pentru prima data la Cannes anul acesta cu un prim film selecţionat în principala secţiune paralelă, “Un certain regard”. Culmea, pelicula “Rafiki” – “prieten” în limba kiswahili – proiectată la Cannes, este interzisă în ţara de origine a regizoarei pe motiv că “contravine culturii şi valorilor morale ale poporului kenian”. Filmul evocă povestea de dragoste dintre două femei ce aparţin unor tabere politice adverse. Asta într-o ţară în care homosexualitatea este ilegală.

În fine, tot în premieră anul acest vom putea vedea la Cannes un pavilion palestinian. Chiar dacă pelicule palestiniene au fost déjà proiectate aici, este pentru prima dată că cineaştii palestinieni vor dispune de un pavilion propriu, în mare parte finanţat de ministerul palestinian al culturii.

Cannes, vârf de lance în combaterea hărţuirii sexuale

Festivalul de la Cannes se angajează anul acesta să combată hărţuirea sexuală, temă de actualitate cum nu se mai poate în lumea filmului. Cum unul din violurile de care este acuzat producătorul Harvey Weinstein a avut loc la Cannes, Festivalul nu putea rămâne cu braţele încrucişate. Concret, o serie de documente, de flyere, pe care scrie «se cere un comportament corect» şi care reamintesc legislaţia penală pentru fapte de hărţuire sexuală, sunt distribuite în cadrul festivalului. Un număr de telefon este şi el pus la dispoziţia victimelor sau martorilor unor violenţe sexuale ca şi adresa sitului internet de prevenţie a unor astfel de fapte.

Ultimele pregatiri la Palatul Festivalurilor; covorul rosu va fi întins complet de abia marți după-amiază (Foto: Vasile Damian)