Armenia: opozantul Nikol Pachinyan numit prim ministru

2018-05-01t190847z_639269398_rc1c5538c690_rtrmadp_3_armenia-politics_0_0.jpg

Nikol Pachinyan
Nikol Pachinyan
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Gleb Garanich

Nikol Pachinyan, în vîrstă de 42 de ani, deputat, fost jurnalist, lider incontestabil al opoziţiei din Armenia, a devenit, după o campanie de contestaţii care a durat trei săptămîni, şef al guvernului. Milioane de armeni au sărbătorit astăzi cu entuziasm evenimentul, într-o atmosferă de victorie în primul rînd pentru ideea de democraţie şi de alternanţă la putere.

Există un mesaj care mi se pare extrem de important în contextul acestei victorii a lui Nikol Pachinyan, şi anume că societatea civilă poate, în mod paşnic, să provoace schimbări la nivelul puterii atunci cînd aceasta din urmă se auto-descalifică prin abuzuri. In Armenia fostul preşedinte Serge Srakissian a încercat o manevră de natură să-l menţină în continuare şef, dar cu titlul de prim ministru. Iată însă că populaţia nu a acceptat acest lucru, ceea ce ar putea fi pe viitor un semnal transmis şi în alte zone unde diverşi lideri se înşurubează pe viaţă în funcţii supreme. Coincidenţa face că în Armenia un lider nou preia conducerea guvernului în timp ce la Moscova şi la Budapesta Vladimir Putin şi respectiv Viktor Orban se eternizezeă la putere.

Nikol Pachinyan este un fenomen politic şi merită analizat ca atare. Excelent orator, abil tactician, Nikol Pachinyan ştie să fie simplu şi direct atunci cînd trebuie în faţa oamenilor. El a parcurs întreaga Armenie ţinînd discursuri în oraşe şi în sate, în pieţe publice sau în curtea unor imobile, uneori urcar pe cîte un acoperiş de garaj, convins că are populaţia de partea sa. El este simpatizat de multe categorii de armeni, dar mai ales de tinerii care au crescut în atmosfera de după 1991 cînd Armenia a devenit independentă şi s-a desprins de Uniunea Sovietică.

“Eu sunt pro-armean. A fi om politic în Armenia înseamnă a fi pro-armean” a repetat deseori Nikol Pachinyan. O manieră de a nu incita la diviziuni, de a nu se declara nici pro-rus şi nici pro-occidental, dar nici anti-rus sau anti-occidental.

Mai rămîne acum să reuşească, în special în campania pe care vrea să o lanseze împotriva corupţiei. In această ţară numărînd aproximativ trei milioane de locuitori, corupţia este un flagel teribil, în timp ce 30 la sută din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie. De la Nikol Pachinyan, care a ajuns în mod aprope miraculos în fruntea guvernului, sunt aşteptate acum alte miracole, pe plan economic.

Agenţia France Presse îl citează în context pe un tînăr simpatizant al lui Nikol Pachinyan cu următoarea frază: “Nu vreau să-mi fac prea multe iluzii. Nu sunt pesimist dar cred că oamenii ar trebui să se conteze mai mult pe ei înşişi ca să ducă o viaţă mai bună”. Poate că aceasta este noua manieră de a gîndi a tineretului post-sovietic, ceea ce înseamnă, deja o schimbare radicală de mentalitate.