Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultări regionale la Tokyo pe marginea "chestiunii nord-coreene"

2017-09-16t002944z_317685434_rc1f523cc770_rtrmadp_3_northkorea-missiles_0_0.jpg

Kim Jong-un asistînd la lansarea unei rachete de tip Hwasong-12 pe 16 septembrie 2017.
Kim Jong-un asistînd la lansarea unei rachete de tip Hwasong-12 pe 16 septembrie 2017.
Image source: 
Credit foto: KCNA via REUTERS

China, Japonia şi Coreea de Sud au miercuri 9 mai consultări la Tokyo pe marginea chestiunii nord-coreene, într-un context de febrilitate diplomatică. Japonia depune eforturi pentru a-şi face un loc în baletul diplomatic, arată Agenţia France Presse.

Primul ministru japonez, Shinzo Abe, îi primeşte la Tokyo pe omologul său chinez Li Keqiang şi pe preşedintee sud-coreean Moon Jae-in. Aceasta în contextul pregătirii întîlnirii istorice, programată in iunie, dintre preşedintele american Donald Trump şi omolgul său nord-coreean Kim Jong Un.

Japonia s-a arătat mai puţin entuziasmată în ultimul timp de agitaţia mediatică provocată în jurul noului dialog inter-coreean. Shinzo Abe consideră că discuţiile cu regimul dictatorial de la Fenian nu trebuie duse doar de dragul discuţiilor, şi că în nici un caz sancţiunile decretate împotriva Coreii de nord n-ar trebui ridicate prea repede.

Relaţiile Japoniei cu China şi cu Coreea de sud nu sunt de loc simple, pentru că ocupaţia japoneză din prima jumătate a secolului trecut a lăsat amintiri teribile. Japonezii au invadat Coreea în 1910 şi au fost forţă de ocupaţie pînă în 1945, iar în China au intrat în 1932 şi, tot aşa, au rămas pînă la sfîrşitul războiului. In plus, Japonia are şi litigii teritoriale atît cu China cît şi cu Coreea de sud. In ultimii opt ani nici prim ministru chinez nu a vizitat Japonia, şi nici un lider sud-coreean nu a venit la Tokyo în ultimii şase ani.

Tokyo doreşte o denuclearizare "completă, verificabilă şi ireversibilă" a Coreii de Nord, precum şi un control al programului balistic al Fenianului. Shinzo Abe mai cere Coreii de nord să facă lumină în privinţa unor răpiri: japonezi care au fost răpiţi în anii 70 şi 80 de serviciile secrete nord-coreene.