Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mike Pompeo în Coreea de Nord, gest de "bunăvoinţă" din partea lui Kim Jong-Un

rsz_000_14o4v5.jpg

Mike Pompeo si Kim Jong-un
Mike Pompeo si Kim Jong-un
Image source: 
Credit foto: gouvernement américain via AFP

În timp ce dosarul nuclear iranian se complică, evenimentele se accelerează în jurul dosarului nuclear nord-coreean. Șeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a efectuat o vizită la Phenian iar preşedintele nord-coreean, Kim Jong Un a acceptat, în semn de bunăvoinţă după toate aparenţele, să elibereze trei americani arestaţi în ultimii ani în Coreea de nord sub acuzaţia de "activităţi subversive".

Mike Pompeo a stat de vorbă timp de 90 de minute cu Kim Jong Un şi a avut "o bună întîlnire cu el". Informaţia este furnizată de Donald Trump în persoană, care se bucură şi de faptul că omologul său nord-coreean i-a eliberat pe cei trei americani. Cei trei au, toţi, nume coreene. Doi dintre ei s-au aflat în Coreea de Nord pentru programe universitare iar unul în calitate de om de afaceri şi de pastor. Acesta din urmă, în vîstă de 60 de ani, fusese condamnat la zece ani de muncă forţă, în aprilie 2016, pentru aşa-zise activităţi de spionaj.

Nu este pentru prima dată că liderii nord-coreeni recurg la acest tip de "diplomaţie", altfel spus la eliberarea unor occidentali cu ocazia unor vizite importante. Fostul preşedinte Bill Clinton a efectuat în 2009 o vizită la Phenian pentru a obţine eliberarea a doi jurnalişti condamnaţi la 12 ani de muncă forţată pentru trecere ilegală de frontieră.

Întrebarea este dacă asistăm, în peninsula coreeană, la o veritabilă destindere sau la un nou joc de poker cu parteneri imprevizibili. Mike Pompeo a avut ca misiune, fără îndoială, pregătirea întîlnirii dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, programată la sfîrşitul lunii iunie. Ce concluzii a tras însă Kim Jong Un din faptul că Statele Unite s-au retras din acordul nuclear iranian? Iată o altă chestiune dezbătută de comentatori. Oare este dispus cu adevărat Kim Jong Un să renunţe la bomba atomică din moment ce tocmai bomba pare să fie garanţia de supravieţuire a unor regimuri? Oare nu se gîndeşte Kim Jong Un la faptul că dacă Saddam Hussein şi Muammar Gaddafi ar fi avut bomba nimeni n-ar fi îndrăznit să-i atace pentru a-i debarca de la putere?

Marţi 8 mai Kim Jong Un a efectuat o vizită în China unde s-a întîlnit cu Xi Jinping, pentru a discuta tot despre "pacea eternă" pe care după declaraţiile sale o doreşte în regiune. Potrivit Agenţiei China Nouă, liderul de la Phenian ar fi declarat că ţara sa nu are de fapt nevoie să rămînă o putere nucleară dacă vor fi ridicate toate amenţările care planează asupra securităţii sale, ale Coreei de Nord, şi dacă vor dispare toate intenţiile "duşmănoase".

Asistăm, oare, la un moment de destindere istorică în regiune, sau, cum spuneam, la o partidă de poker diplomatică pe care liderul nord coreean o conduce cu o abilitate mai mare decît se aştepta comunitatea internaţională? Oricum, partida este în plină desfăşurare, pentru moment nu ştim cine trişează, sau poate că nu trişează nimeni, ceea ce ar fi ideal. Veştile bune, pe plan internaţional, cînd apare şi numele lui Trump amestecat, sunt rare de o vreme încoace.