Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Propaganda şi corupţia sunt teme veşnice de actualitate în societăţile imature şi nedefinite” – Valeriu Andriuţă (Interviu RFI)

valeriu.jpg

Valeriu Andriutà este iaràsi la Cannes, de aceastà datà pentru "Donbass", noul film al lui Serghei Loznita
Valeriu Andriuță este iarăși la Cannes, de această dată pentru "Donbass", noul film al lui Serghei Loznita
Sursa imaginii: 
Facebook Valeriu Andriutà

În principal secţiune paralelă a festivalului de film de la Cannes, “Un certain regard”, a fost proiectat în deschidere, miercuri, «Donbass» ultimul film al ucraineanului Serghei Lozniţa. Povestea peliculei se petrece în zilele noastre, în regiunea separatistă din estul Ucrainei, în care războiul face ravagii, propaganda este erijată pe post de adevăr iar corupţia atotprezentă. Imaginea filmului este semnată de Oleg Mutu iar printre coproducătorii fimului se numără şi Digital Cube, casă de producţie din România condusă de Cristian Nicolescu. In fine, pe genericul filmului “Donbass” apare, în rolul unui comandant de gherilă, Valeriu Andriuţă, venit la Cannes şi anul trecut pentru precedenta peliculă a lui Lozniţa, “A Gentle Creature”. Vasile Damian a stat de vorbă cu actorul român originar din Republica Moldova şi l-a întrebat pentru început cum ar descrie acest nou film, inspirat din realitatea de pe teren, din Donbass.

În interviul pe care ni l-a acordat, Valeriu Andriuţă evocă munca sub direcţia lui Serghei Lozniţa, un regizor «cu o profundă gândire cinematografică». Actorul româno-moldovean ne spune apoi cum s-au petreceut cele două zile de turnaj penru scena, extrem de violentă, în care joacă. «La sfârşitul zilei a doua, eram la pământ cu toţii, nu mai înţelegeam ce se întâmplă, uitam replicile, ne bâlbâiam» recunoaşte Andriuţă.

În «Donbass» se vorbeşte mult despre propagandă şi corupţie. «Sunt teme veşnice de actualitate. Nu cred că o să scăpăm repede de aceste teme întrucât ele sunt proprii tuturor societăţilor în devenire, nemature sau nedefinite. Chiar şi în România mai sunt corupţi... » afirmă Valeriu Andriuţă.

Un actor care a şi regizat trei filme – două scurtmetraje şi un mediumetraj – în care a evitat să evoce însă realitatea. «Mă sperie şi deci mă ţin la distanţă, deocamdată. Mă închin în faţa lui Serghei că el are curajul să facă asta, e un tur de forţă».

În continuare, actorul român spune că apreciază faptul că a avut timp suficient ca să repete cu regizorul ucrainean rolul pe care i l-a dat. «Momentul de creaţie al actorului este exact acolo, când are timp să-şi înveţe partitura pentru a putea apoi improviza la filmare».

Doi ani la rând pe covorul roşu de la Cannes, de fiecare dată cu Lozniţa – anul trecut cu «A Gentle Creature», acum cu «Donbass» - Valeriu Andriuţă devine un «abonat» al Festivalului. «E o întâmplare. Cert, mă bucur că sunt aici, alături de un regizor mare dar de fapt aş vrea să joc mai mult. E un paradox faptul că de doi ani joc mai puţin dar vin de două ori la Cannes. Aş da oricui o prezenţă la Cannes contra unui rol. Sper, cu mare drag, să mai pot face ceva cu Cristian Mungiu, aş vrea cu el sau cu un alt regizor sălucrez dar deocamdată...”

În finalul interviului pe care ni l-a acordat, Valeriu Andriuţă spune că “face ceva, cu fapte şi nu cu vorbe” pentru cinematografia din Republica Moldova, ţara sa de baştină. Evocă colaborarea cu Valeriu Jereghi, singurul regizor moldovean venit la Cannes, dorinţa de a face al treilea şi ultim film din trilogia sa pentru a le proiecta pe toate trei în cinematografele moldoveneşti. “Cum aici reprezint şi Republica Moldova, îi salut pe cineaştii de acolo şi pe toţi cei care iubesc filmul iar pe spectatori îi invit să vină pentru că fără ei suntem ca şi inexistenţiconchide Valeriu Andriuţă.

 
Ascultati interviul cu actorul Valeriu Andriutà