Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Malaezia: un nou premier în vîrstă de 92 de ani

2018-05-10t054902z_1914828816_rc132a460480_rtrmadp_3_malaysia-election-mahathir_0.jpg

 Mahathir Mohamad redevine prim ministru în Malaezia în fruntea unei coalitii de partide de opozitie.
Mahathir Mohamad redevine prim ministru în Malaezia în fruntea unei coalitii de partide de opozitie.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Lai Seng Sin

Malaezia, stat multietnic din sud-estul Asiei, are un nou prim ministru, desemnat după o victorie istorică a opoziţiei la alegerile legislative. Mahathir Mohamad, noul şef al guvernului de la Kuala Lumpur, intră şi el, într-un fel, în istorie, întrucît devine cel mai vîrstnic lider de pe planetă, el are 92 de ani.

Cine spunea că oamenii politici ar trebui să se gîndească mai degrabă la pensie după o anumită vîrstă? Mahathir Mohamad demonstrează că un om politic, dacă îşi păstrează vitalitatea, poate juca un rol important chiar şi la vîrsta de 92 de ani. Ba chiar îşi poate schimba discursul politic, devenind un campion al libertăţii după ce a fost un autocrat. Mahathir Mohamad a mai fost premier între 1981 şi 2003, dar la acea oră i s-a reproşat mai degrabă autoritarismul.

Acum însă el reuşeşte performanţa de a cîştiga, în fruntea unui "Pact al speranţei", o coaliţie formată din mai multe formaţiuni de opoziţie, un scrutin care din 1957 a adus sistematic la putere partidul istoric, Organizaţia naţională a malaezienilor uniţi. Anul 1957 este şi anul cînd Malaezia, fostă colonie britanică, a devenit independentă.

Fostul prim-ministru, Najib Razak, instalat la putere în 2009, lasă în urma sa un bilanţ dezastruos, marcat de fraude enorme şi de mari tensiuni inter-etnice. In Malezia trăiesc numeroase minorităţi, în special cea chineză şi cea indiană. Paradoxal este faptul că Najib Razak a ajuns la putere ca protejat al lui Mahathir Mohamad, cu misiunea de a declanşa un proces de liberalizare politică, ceea ce interesatul nu a reuşit. Iar acum iată-l debarcat de fostul său mentor.  

Politica şi manevrele de clan sunt, s-ar părea, mai complicate în Asia decît oriunde, ceea ce nu-i împiedică pe malaezieni să vadă în noul lor lider un simbol al speranţei. Precedentul a fost înlăturat de la putere în urma unui “tsunami electoral”, acum ar trebui ca noul şef de guvern să se achite de promisiunile sale pentru a nu-i dezamăgi pe alegători. În spaţiul politic este însă infinit mai uşor să ajungi la putere pe baza unui program generos decît să-l pui ulterior în aplicare.

 

760