
Special Paris
Iran: Paris cere o suveranitate economică europeană
iran_-_vedere_panoramica_asupra_capitalei_teheran.jpg

Europenii au declanşat discuţiile imediat după retragerea americană din acordul nuclear cu Iranul iar declaraţiile de susţinere a lui au venit imediat din Paris, Londra şi Berlin. Sefa diplomaţiei europene afirmă că Uniunea Europeană este determinată să menţină acordul nuclear iranian şi l-a catalogat drept cea mai frumoasă reuşită a diplomaţiei.
China şi Rusia, alte două semnatare ale acordului, au reiterat angajamentul lor. Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelara germană Angela Merkel s-au declarat favorabili vineri, după o discuţie telefonică, menţinerii acordului. Textul a fost încheiat în 2015 şi vizează facilitarea schimburilor comerciale cu Iranul şi relansarea economiei prin ridicarea grelelor sancţiuni internaţionale impuse Teheranului.
Societăţi franceze şi germane şi-au anunţat îngrijorarea după retragerea americană din acordul nuclear.
Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a catalogat drept "inacceptabilă" decizia americană de a reintroduce sancţiuni împotriva firmelor care derulează afaceri cu Iranul.
Franţa este unul dintre primii investitori în Iran iar pentru ele anunţul lui Donald Trump reprezintă un adevărat duş rece. Din 2015, după semnarea acordului nuclear, nu mai puţin de 2,5 miliarde de euro au fost investite de diverse companii franceze : Renault, Total, Accor, Decathlon, Sanofi, Vinci sunt doar câteva.
Cât priveşte Germania, aproximativ zece mii de societăţi au relaţii comerciale cu Iran, printre care Siemens dar şi companii auto. 180 de societăţi dispun de un sediu local şi de personal. Volumul afacerilor generat de schimburile germano-iraniene se ridică la 3 miliarde de euro exporturi germane către Iran şi de jumătate de miliard de euro importuri din Iran.
Palatul Elysée a anunţat, într-un comunicat, că Franţa va face tot posibilul pentru a proteja interesele companiilor europene care au legături de afaceri cu Iran. În document se arată că Uniunea Europeană va duce « negocieri strânse cu Statele Unite » .
Patronatul francez speră că Palatul Elysée şi autorităţile europene vor depăşi cadrul declaraţiilor şi că vor susţine şi practic această păstrare a afacerilor cu Iran – trebuiesc inventate acele modalităţi prin care companiile franceze vor putea continua să lucreze în şi cu Iran, explică patronii. De altfel, de când s-au reîntors în Iran, în 2015 - 2016, societăţile franceze au introdus în contractele lor clauze de « snap back » - « de închidere bruscă » ce pot fi declanşate în cazul în care acordul nuclear ar fi modificat. Practic, ele ar putea să recupereze o parte din investiţie dacă vor fi nevoite să plece.
Impactul asupra societăţilor diferă de la o companie la alta.
În cazul Airbus, în joc este o comandă de o sută de avioane destinate Iran Air şi peste 70 de aparte pentru alte societăţi iraniene. Pänă acum doar 3 avioane au fost livrate.
Pentru Total, riscul este şi el mare. În 2016 s-a asociat cu un grup chinez şi cu companía naţională iraniană de gaz pentru a dezvolta un imens câmp gazier, un contract de 2 miliarde de dolari pentru prima fază a şantierului. Dacă Total se va retrage, acordul prevede ca grupul chinez să preia participaţia franceză şi să continue proiectul. Total a investit în acest proiect, până acum, 100 de milioane de dolari.
Companii franceze au vândut în Iran aproximativ 450 de mii de vehicule în 2017, deci impactul va fi unul puternic şi în domeniul auto.
Aşadar prioritatea europeană este să obţină excepţii pentru companiile lor, din partea Washington.