Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


12 iunie: Summit istoric SUA – Coreea de Nord

presedintele_nord-coreean_kim_jong-un_stanga_si_omologul_american_donald_trump_se_vor_intalni_pe_12_iunie_in_singapore.jpg

Presedintele nord-coreean Kim Jong-un (stânga) si omologul american, Donald Trump, se vor întâlni pe 12 iunie în Singapore
Presedintele nord-coreean, Kim Jong-un (stânga) si omologul american, Donald Trump, se vor întâlni pe 12 iunie în Singapore
Image source: 
SAUL LOEB/AFP

12 iunie este pe cale să devină o dată istorică. Peste o lună aşadar, preşedintele american Donald Trump va avea o idee mai clară asupra şanselor sale de a stabili o relaţie diplomatică cu Coreea de Nord. În această zi, pentru prima dată de la crearea ţării, în urmă cu 70 de ani, un líder de la Phenian se întâlneşte cu un preşedinte al Statelor Unite, într-un summit istoric. O întâlnire ce va avea loc la Singapore.

Niciun preşedinte american în exerciţiu nu a întâlnit până acum un lider nord-coreean, de la sfârşitul conflictului între cele două Corei - în 1953.

Cei mai înalţi responsabili americani în exerciţiu care s-au deplasat în Coreea de Nord au fost secretari de stat: în 2000, Madeline Albright, care a discutat despre programele balistice şi nucleare iar acum, Mike Pompeo – cel care a adus joi, în America, foşti prizonieri. Jimmy Carter şi Bill Clinton s-au deplasat şi ei la Phenian, după ce şi-au încetat mandatele de preşedinţi.

Iniţial, Donald Trump s-a arătat tentat să se întâlnească în zona demilitarizată care desparte cele două Corei cu liderul din Nord – Kim Jong-un. Este locul unde a avut loc dealtfel întâlnirea istorică între cei doi preşedinţi coreeni – Kim Jong-un şi Moon Jae-in, în aprilie.

Dar, a fost ales Singapore – acest oraş-stat insular şi ultramodern din Asia de Sud-Est pentru a fi pusă în scenă întâlnirea emblematică, după luni întregi în care cei doi au schimbat replici dure. Singapore are relaţii diplomatice atât cu Washington cât şi cu Phenian.

Pe Twitter, acolo unde a anunţat de altfel data şi locul întâlnirii istorice, liderul de la Casa Albă scria: “ vom încerca să creăm un moment foarte important pentru pacea lumii”.

Anunţul preşedintelui american a fost făcut la doar câteva ore după ce a întâmpinat la o bază militară din Maryland, trei americani deţinuţi până acum de regimul nord-coreean. Doi dintre ei lucrau la Universitatea de Stiinţă şi Tehnologie din Phenian, singura unitate privată din capitala nord-coreeană. Ei au fost reţinuţi în 2017 şi acuzaţi de acţiuni ostile faţă de regim. Al treilea prizonier, un om de afaceri, reţinut în 2015, a fost condamnat în 2016 la 10 ani de muncă silnică pentru « spionaj ». 

Acum, Donald Trump a ţinut să îi mulţumească lui Kim Jong-un care « a fost excelent cu prizonierii ». Kim Jong-un a calificat şi el summitul « o şansă istorică pentru a construi un viitor frumos» şi susţine că este pregătit să negocieze denuclearizarea ţării sale.

Nu sunt cuvinte folosite în mod normal de cei doi lideri.  Este o schimbare radicală de ton după luni întregi de acuzaţii ce erau lansate odată cu testele balistice şi nucleare, derulate de către Kim Jong-un. Testele au atras, la iniţiativa Statelor Unite, sancţiuni economice internaţionale fără precedent împotriva Coreei de Nord.

Pe de altă parte, alegerea în Coreea de Sud, în urmă cu un an, a unui preşedinte favorabil unei deschideri către vecinul din Nord, a ajutat de asemenea la mult aşteptata întâlnire prevăzută pentru 12 iunie.

Kim Jong-un şi liderul din Sud, Moon Jae-in s-au întâlnit pentru prima dată pe 27 aprilie.

Promisiunile de îngheţare a testelor balistice şi angajamentul nord-coreean de a aborda chestiunea denuclearizării peninsulei au alimentat optimismul preşedintelui Donald Trump. Care, cu ocazia unui meeting electoral în Indiana a repetat formula utilizată la primirea celor trei americani: “cred că întâlnirea cu Kim Jong-un va fi un foarte mare succes. Plecăm de la zero».

Experţii se tem însă că denuclearizarea invocată de Kim Jong-un nu este acceaşi cu cea dorită de Statele Unite – o denuclearizare completă, ireversibilă şi verificabilă, într-un termen cât mai scurt.

Dar, dacă vrea să fie primită la masa marilor puteri mondiale, pentru Coreea de Nord este singura opţiune.

Republicanii americani militează deja pentru ca Donald Trump să obţină premiul Nobel pentru pace.

Donald Trump le-a răspuns că ” cel mai important lucru este să termine ce si-a propus : să obțina pacea”. Anul trecut, premiul Nobel pentru pace a fost obţinut de Campania Internaţională pentru Interzicerea Armelor Nucleare – o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale care a avut un rol major în negocierea Tratatului ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare, acord adoptat de 122 de ţări din întreaga lume, cu excepţia principalelor ţări care deja deţin deja acest arsenal : SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa. Organizaţia i-a transmis preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong-un “că armele nucleare sunt ilegale. Ameninţarea cu folosirea de arme nucleare este ilegală. Posesia şi dezvoltarea de arme nucleare sunt ilegale şi ar trebui oprite".