Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac cu cuţitul în plin Paris. Bilanţ provizoriu: doi morţi

attaque.jpg

Un atac cu cutitul a fost comis astàzi searà în plin centru al Parisului, în cartierul Operei. Bilantul provizoriu este de doi morti
Un atac cu cutitul a fost comis astàzi searà în plin centru al Parisului, în cartierul Operei. Bilantul provizoriu este de doi morti
Sursa imaginii: 
twitter Infos Françaises

Sâmbătă seara, în jurul orei 21, în plin centru al capitalei franceze, o persoană a murit şi 4 au fost rănite, printre care 2 grav, de un bărbat înarmat cu un cuţit. Agresorul a fost împuşcat de forţele de ordine. Atacul a avut loc nu departe de Opera Garnier din Paris, un cartier extrem de turistic. Secţiunea antiteroristă a Parchetului din Paris a fost însărcinată cu ancheta. Daech a revendicat atacul. Atacatorul era un francez, născut în Cecenia şi fişat S.

Intr-un mesaj pe Twitter, preşedintele Emmanuel Macron constată că « Franţa plăteşte din nou preţul sângelui dar nu va ceda nimic inamicilor libertăţii ». Un mesaj ce a venit foarte repede după cel al Organizaţiei stat islamic (Daech) care a revendicat atacul de la Paris.

Ministrul francez de interne, Gérard Collomb a salutat, tot pe Twitter, “sângele rece şi reactivitatea forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator ». Primele gânduri ale oficialului au fost pentru victimele acestui "act odios".

Potrivit unor martori oculari citaţi de presă, agresorul ar fi strigat « Allah Akbar » când i-a atacat pe trecători cu cuţitul. Alte surse spun că atacatorul era de tip european, cu barbă şi că ar fi strigat “Vă omor pe toţi”.

Forţele de ordine l-au împuşcat pe atacator după ce acesta s-a îndreptat spre un poliţist urlând « Omoară-mă, dacă nu te omor eu ». Respectivul a încercat mai întât să-l imobilizeze pe atacator cu un tazer (pistol electric) dar nu a reuşit şi atunci l-a împuşcat cu arma de serviciu. Duminică dimineața s-a aflat că atacatorul era un francez, născut în Cecenia în 1997şi fişat S. Părinţii lui au fost interpelaţi şi sunt în acest moment interogaţi de anchetatori.

Atacul criminal a fost comis pe strada Monsigny din cartierul turistic al Operei din Paris, în arondismentul 2 al capitalei franceze.

«Tinând cont de mărturiile de care dispunem, secţiunea antiteroristă a Parchetului din Paris a fost însărcinată cu ancheta» a anunţat în cursul serii procurorul Republicii din Paris, François Molins.

Atacul de acum survine în contextul în care Franţa trăieşte sub o constantă ameninţare teroristă din 2015 încoace.