Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


82 de femei din lumea cinematografiei, împreună pe covorul roşu de la Cannes

cannes_3.jpg

82 de femei din lumea celei de-a 7-a arte, pe treptele Palatului Festivalurilor de la Cannes
82 de femei din lumea celei de-a 7-a arte, pe treptele Palatului Festivalurilor de la Cannes
Image source: 
Getty Images

Eveniment cu mare încărcătură simbolică la Cannes. Sâmbătă seara, pe covorul roşu al Festivalului de film au urcat 82 de femei din lumea cimematografiei. Preşedinta juriului din acest an, actriţa australiană Cate Blanchett, însoţită de realizatoarea franceză Agnès Varda, au citit apoi o declaraţie comună.

Cele 82 de femei-staruri din lumea celei de-a 7-a arte au lansat un apel pentru “egalitate salarială” în cinema. Un apel ce a fost citit la două voci, din susul treptelor Palatului Festivalurilor, de preşedinta juriului din acest an, actriţa australiană Cate Blanchett, şi de regizoarea franceză Agnès Varda, decana de vârstă a cinemaului hexagonal.

Inainte de lansarea acestui apel inedit şi 100% feminin, cele 82 de femei din cinema – regizoare, tehniciene, actriţe, producătoare, scenariste, etc. – au urcat mai întâi doar jumătate din treptele Palatului Festivalurilor. Acolo au rămas un moment nemişcate, silenţioase şi solidare pentru a simboliza faptul că toate treptele scării socio-profesionale nu le sunt încă accesibile.

Printre cele 82 de femei s-au numărat regizoarea Alice Rohrwacher şi actriţele Claudia Cardinale, Jane Fonda, Kirsten Stewart, Léa Seydoux, Marion Cotillard, Salma Hayek şi producătoarea Julie Gayet.

De ce au urcat 82 de femei? Pentru că doar 82 de filme realizate de femei au fost selecţionate în competiţia oficială în cele 71 de ediţii ale Festivalului. In schimb, 1645 de filme regizate de bărbaţi au fost selecţionate în acelaşi răstimp. Organizatorii Festivalului sunt complet ostili discriminării pozitive şi reamintesc că dacă în « marea » competiţie sunt puţine femei-cineaste, în diversele secţiuni paralele ele se regăsesc mai des.

De când există Festivalul, La Palme d’or – premiul suprem la Cannes – a revenit doar o singură dată unei femei, neo-zelandezei Jane Campion, în 1993 pentru filmul « Lecţia de pian ».