Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


23 -25 mai: Coreea de Nord închide siturile unde desfăşura testele nucleare

tuneluri_de_incercare_a_armelor_nucleare_o_instalatie_secreta_aflata_in_apropiere_de_frontiera_cu_china_vor_fi_distruse_prin_explozii.jpg

Tuneluri de încercare a armelor nucleare, o instalatie secreta aflata în apropiere de frontiera cu China, vor fi distruse prin explozii
Tuneluri de încercare a armelor nucleare, o instalatie secreta aflata în apropiere de frontiera cu China, vor fi distruse prin explozii
Sursa imaginii: 
Airbus Defense & Space and 38 North/Handout via REUTERS

Coreea de Nord vrea să închidă siturile pe care derula testele nuclare înainte de summitul prevăzut cu preşedintele american Donald Trump. Ele ar urma să fie închise între 23 şi 25 mai iar întâlnirea dintre preşedinţii Kim Jong-un şi Donald Trump este prevăzută pentru 12 iunie.

Tunelurile în care aveau loc testele se află în apropierea oraşului Punggye-ri, undeva în nord-estul ţării.  Este o instalaţie secretă aflată în apropierea frontierei cu China.

Tunelurile subterane vor fi distruse prin explozii. Va fi blocat accesul la ele, potrivit unui comunicat al ministerului de Externe în care se arată că infrastructura de observaţie şi centrele de cercetare, situate la suprafaţă vor fi distruse. Cercetătorii şi personalul va fi retras iar întregul sit va fi închis.

Jurnalişti din China, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie şi Coreea de Sud vor fi autorizaţi să intre pe acest sit însă numărul lor va fi unul restrâns deoarece este situat într-o zonă muntoasă nelocuită. Mai mult, Coreea de Nord promite că va oferi jurnaliştilor străini tot ajutorul necesar: va pune la dispoziţie un avion din Beijing, un tren până la acest sit de încercări nucleare, un centru de presă.

Mai mulţi experţi s-au arătat sceptici. Ce nu a precizat Phenian este dacă inspectori nucleari au fost invitaţi la eveniment şi dacă ei vor putea acţiona la faţa locului. Spre exemplu pentru a preleva probe căci prin distrugerea acestui loc regimul distruge şi probele a numeroase experimente derulate aici.

Tunelurile Punggye-ri au fost teatrul a şase teste nucleare derulate de Phenian. Ultimul test a avut loc în luna septembrie. Alţi experţi spun că după şase explozii nucleare, Phenian stăpâneşte deja tehnologiile necesare şi că nu mai are nevoie să desfăşoare un nou test.  

Dar, preşedintele nord-coreean Kim Jong-un reuşeşte astfel să îl asigure pe omologul său american, Donald Trump de bunele sale intenţii, înainte de summitul planificat pentru 12 iunie. Seful de la Casa Albă a salutat, de altfel, anunţul Phenianului : «mulţumesc, un gest foarte deştept şi amabil» a scris Donald Trump pe Twitter.

Si totuşi, veritabila denuclearizare este încă departe.

Coreea de Sud a salutat dorinţa Nordului de a îşi ţine angajamentele luate.

Statele Unite s-au angajat să ofere Coreei de Nord un ajutor economic şi garanţii dacă va trece la o « denuclearizare rapidă şi completă ».

Experţii atenţionează că preşedintele Kim Jong-un nu a luat niciun angajament public că va renunţa la arsenalul său controversat care, în afara bombelor atomice, conţine şi rachete capabile să atingă teritoriul continental american. Ani de-a rândul, regimul de la Phenian a susţinut că nu va renunţa vreodată la arma atomică, indispensabilă, potrivit lui, pentru a face faţă unui eventual atac american.

Washington în schimb cere o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord.