Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Mungiu: «Respectul de care ne bucurăm la Cannes, e mult mai mare decât cel de acasă»

img_1741.jpg

Cristian Mungiu intervievat la Cannes de Vasile Damian, mai 2018
Cristian Mungiu intervievat la Cannes de Vasile Damian, mai 2018

Regizorul român Cristian Mungiu este anul acesta, la festivalul de film de la Cannes, “naşul” celei de-a 10 ediţii a lui “Fabrique Cinéma”. O secţiune patronată de Institutul francez ce sprijină creaţia din ţările emergente şi le permite totodată unor tineri cineaşti să fie invitaţi la Festival ca să ia contact cu confraţi mai cunoscuţi. Anul acesta au fost selecţionaţi 10 regizori, toţi din ţări africane, sud-americane sau asiatice, cu excepţia unuia singur din Europa. Vasile Damian a stat de vorbă cu Cristian Mungiu şi l-a rugat pentru început să-i descrie mai bine formatul acestei secţiuni şi care va fi rolul lui.

În interviul pe care ni l-a acordat, Cristian Mungiu ne spune că «misiunea lui este să asigure o vizibilitate acestor tineri cineaşti» dar totodată să «intre în dialog cu ei». El spune apoi că «aceşti cineaşti vin cu poveşti foarte puternice care vin din zone din care noi nu aflăm de obicei mare lucru. Franţa, prin instituţiile ei, a considerat că face parte din misiunile ei să încurajeze apariţia unor astfel de proiecte, mai ales în contextul Festivalului de la Cannes».

Dealtfel, mai spune Cristian Mungiu, «anul ăsta la Cannes sunt selectate în diversele secţiuni, primele filme care acum zece ani au beneficiat de sprijinul Fabrique Cinéma. Nu pot să le dau sfaturi pentru că nu pot şti mai bine decât ei ce vor să facă cu filmul lor, dar încerc să le pun întrebări şi să-i ajut pe chestiuni specifice pe care le au fiecare dintre ei. Aştept să-şi clarifice lucrurile pe care le au de zis şi cum vor să zică lucrurile astea. În cinema astăzi este important să găsim un punct de vedere care să ne aparţină. Îi încurajez foarte mult să se gândească pentru cine fac filmele astea şi cum vor ajunge ele la spectatori, la publicul căruia i l-au destinat. Unii dintre ei au întrebări despre scenariul lor, alţii despre post-producţie, unii vor să cunoască producători pe care poate eu pot să-i recomand, etc.».

Întrebat despre absenţa filmelor româneşti, cel puţin din secţiunile importante ale acestei ediţii a Festivalului de la Cannes, Cristian Mungiu ne spune: «nu sunt nici filme britanice anul acesta; anul trecut nu au fost italieneşti. Să ne amintim că sunt doar 21 de pelicule din care 4-5 franceze iar restul respectă un soi de repartizare teritorială. Nu e nicio tragedie că nu e nici un film românesc la Cannes dar în acelaşi timp, cu atât mai mult trebuie să apreciem că acum doi ani au fost două filme în cursă pentru La Palme d’or. Atunci ni se părea ceva normal, care se poate întâmpla la fiecare ediţie dar nu e deloc aşa simplu. E dimpotrivă, foarte greu să pătrunzi la Cannes, mai ales în contextul în care organziatorii vor să reîmprospăteze un pic lucrurile, încearcă să schimbe un pic liniile ca să scape de reproşul care li se face că tot timpul sunt aceeaşi realizatori. Pentru noi românii e bine să reevaluăm ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, să realizăm cât am fost de favorizaţi de soartă şi cât de puţin apreciem noi acasă aceste filme. Am acest of: de fiecare când ajung la Cannes, constat că respectul de care ne bucurăm noi aici şi de fapt oriunde în lume, e mult mai mare decât cel de acasă. Măcar pentru genul de stimă pe care-l proiectăm noi asupra României, ar merita să avem mai multă stimă şi acasă”.

În final, l-am întrebat pe Cristian Mungiu despre proiectele lui regizorale, în curs sau de viitor dar, aşa cum bănuiam, nu ne-a spus nimic. A vorbit însă îndelung despre faptul că «produce acum mult mai mult decât în trecut. În particular, vreau să finalizez filmul lui Daniel Sandu şi pentru asta am nevoie de zăpadă. Nu am venit la Cannes ca să caut zăpadă dar mai degrabă caut nişte coproducători din ţări unde există zăpadă ca să nu depind de ce întâmplă la noi. De asemenea, ne-am diversificat paleta creativă şi producem acum serialul “Hackerville” pentru HBO. În fine, continuă în România situaţia dificilă a sălilor deci sunt implicat şi în direcţia asta, ca şi în organizarea unor festivaluri unde aducem filme care altfel nu ar ajunge în cinematografe».

 
Cristian Mungiu: «Respectul de care ne bucurăm la Cannes, e mult mai mare decât cel de acasă»