Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasada SUA la Ierusalim: Zeci de morţi în Gaza

violente_au_loc_intre_manifestanti_palestinieni_si_soldati_israelieni_la_frontiera_cu_fasia_gaza_14_mai_2018_dupa_ce_ambasada_americana_a_fost_mutata_de_la_tel_aviv_la_ierusalim.jpg

Violente au loc între manifestanti palestinieni si soldati israelieni la frontiera cu fasia Gaza, 14 mai 2018, dupa ce ambasada americana a fost mutata de la Tel Aviv la Ierusalim
Violente au loc între manifestanti palestinieni si soldati israelieni la frontiera cu fasia Gaza, 14 mai 2018, dupa ce ambasada americana a fost mutata de la Tel Aviv la Ierusalim
Image source: 
REUTERS/Mohammed Salem

Zeci de mii de palestinieni protestează în Gaza şi în Cisiordania ocupată împotriva mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Astăzi a avut loc mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele Donald Trump concretizează astfel o promisiune din campania electorală dar decizia reprezintă o ruptură a decenii de diplomaţie americană şi a unui consens internaţional. O manevră ce are loc odată cu aniversarea a 70 de ani de la crearea statului Israel.

Anunţul mutării ambasadei a fost făcut pe 6 decembrie de către preşedintele american Donald Trump, decizia a fost imediat condamnată de comunitatea internaţională şi de Palestina. Au existat şi mici excepţii – România, Ungaria şi Cehia.

Ivanka Trump şi Jared Kushner – fiica şi ginerele preşedintelui american, alături de consilieri americani au luat parte la ceremonie. Donald Trump a transmis un mesaj video prin care a declarat ambasada “deschisă”: "Israel este o naţiune suverană şi are dreptul, la fel ca orice alt stat să îşi decidă propria capitală. Touşi, mulţi ani nu am reuşit să vedem ceea ce era evident şi anume că oraşul capitală este Ierusalim. Astăzi recunoaştem acest lucru şi deschidem ambasada americană în Ierusalim”.   

Salutată ca « o decizie istorică » de către Israel, măsura a fost catalogată ca un act de sfidare la adresa comunităţii internaţionale.  

Guvernul palestian a acuzat Israel de “un oribil masacru” iar Statele Unite că sunt responsabile de acest masacru. Saëb Erekat, înalt responsabil palestinian, a denunţat  luni « actul evident de ostilitate împotriva dreptului internaţional şi poporului palestinian şi care plasează Statele Unite de partea forţei ocupante, Israel”.

Premierul israelian Benjamin Netaniahu declară că “Ierusalim va rămâne capitala Israelului oricare ar fi acordul pe care vi-l imaginaţi”.

Avocatul american Robert Malley este preşedintele International Crisis Group în Washington. El a fost unul dintre consilierii preşedintelui american Barack Obama. Robert Malley este de părere că avem de a face cu o decizie complet gratuită: “Ne jucăm cu focul acolo. Este o decizie gratuită, periculoasă, care nu are niciun sens din punct de vedere diplomatic sau de politică externă. Ea nu poate determina un avans pentru găsirea acelei soluţii necesare pentru a fi stabilită pacea aici. La fel de proastă este şi decizia de ieşire din acordul nuclear iranian. Sunt decizii cu consencinţe grave. Nu prevăd o catastrofă dar în tot cazul ne jucăm cu focul şi asta fără niciun motiv”.

Iar Joseph Bahout este cercetător în Washington asupra chestiunii israeliene. Acesta aminteşte că preşedintele Donald Trump nu face altceva decât să pună în practică o promisiune din campania electorală: “Este o decizie prevăzută în programul său electoral. Ce este interesant – data de deschidere a ambasadei americane în Ierusalim coincide cu aniversarea a 70 de ani de la proclamarea independenţei statului Israel, 14 mai 1948. Din punct de vedere american, este un fel de a îngropa soluţia creării a două state  - soluţie pe care se sprijină însă de la bun început procesul de pace. Iar toate acestea se fac pe un fond de violenţe ale Hamas şi  populaţiei palestiniene care refuză decizia americană. Chestiunea importantă este dacă va mai exista un proces de pace, care va fi rolul Statelor Unite şi a comunităţi internaţionale  iar apoi trebuie să observăm că este un nou actor în acest dosar: Rusia. Care, are tot mai des pretenţia să se pronunţe în acest dosar ».

La doar câţiva zeci de km de Ierusalim, primele confruntări au izbucnit în Fâşia Gaza, pe frontiera cu Israel, între palestinieni şi soldaţi israelieni. 45 de palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene iar sute răniţi. 

Armata israeliană a distribuit pe cale aeriană pliante prin care îi avertizau pe locuitorii din Gaza: « luaţi parte la manifestaţii violente şi vă riscaţi viaţa. Nu permiteţi Hamas să se servească de voi precum de nişte jucării » şi a avertizat că nu va permite ca cineva să se atingă de soldaţii ori de civilii israelieni.  

Pe lângă transferul ambasadei americane, palestinienii protestează şi împotriva ocupării fâşiei Gaza.

Armata israeliană s-a aşteptat la proteste violente astfel că a întărit bariera de securitate existentă de-a lungul frontierei cu Gaza. Practic şi-a dublat efectivele de-a lungul enclavei precum şi în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel unde au loc de asemenea proteste. Mii de poliţişti israelieni au fost mobilizaţi în întreg Ierusalimul.

Israel a ocupat Ierusalimul de Est în 1967 şi l-a anexat în condiţiile în care palestinienii doresc să facă din această parte a Ierusalimului, capitala statului la care aspiră. Un subiect extrem de sensibil şi din punct de vedere religios. Ierusalim este considerat sfânt pentru creştini, evrei şi musulmani.

Pentru inaugurarea ambasadei, Ierusalimul a fost împânzit cu drapele israeliene şi americane.

Liga Arabă se va reuni de urgenţă miercuri la nivel de reprezentanţi permanenţi pentru a discuta despre transferul ambasadei americane la Ierusalim.  Reuniunea are loc la cererea Palestinei.  

Turcia estimează că Statele Unite poartă responsabilitatea masacrului din Gaza unde palestinieni sunt omorâţi de forţele israeliene pentru că manifestau împotriva mutării ambasadei americane. « Administraţia americană este la fel de vinovată precum Israel de acest masacru », a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului turc. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat la Londra că Statele Unite au pierdut rolul de mediator în Orientul Apropiat.

Pentru comunitatea internaţională, Ierusalim Est rămâne un teritoriu ocupat iar ambasadele nu ar trebui instalate aici atât timp cât statutul nu a fost stabilit printr-o negociere a celor două părţi.

Din cele 193 de state care compun Adunarea Generală a ONU, 128 au condamnat decizia americană. La ONU, ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi a Germaniei au afirmat că decizia “un este conformă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate”.

 

885