Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Strategia jihadistă: Atacuri teroriste low-cost

un_apropiat_al_autorului_atacului_cu_un_cutit_din_12_mai_din_paris_a_fost_interpelat_la_strasbourg.jpg

Un apropiat al autorului atacului cu un cutit din 12 mai din Paris a fost interpelat la Strasbourg
Un apropiat al autorului atacului cu un cutit din 12 mai din Paris a fost interpelat la Strasbourg
Sursa imaginii: 
© Patrick Hertzog, AFP

Atacuri teroriste low-cost – pare a fi strategia jihadistă, după atacul cu cuţit soldat cu un mort şi patru răniţi. Este o strategie prin care se doreşte epuizarea adversarului, sunt de părere experţii francezi.

Atacul a avut loc sâmbătă seară într-unul din cartierele turistice din capitala Franţei - Opera.  Atacatorul era originar din Cecenia. El a dobândit cetăţenia franceză odată cu naturalizarea mamei sale, în 2010. Iar din 2016, atacatorul figura în fişierul S al serviciilor de informaţii. Este vorba de fişierul cu persoanele ce pot aduce atingere siguranţei statului.

Atacul cu cuţit derulat sâmbătă seara în Paris este al 12-lea atentat ce are loc în Franţa din octombrie 2013 încoace, de când militarii francezi luptă împotriva organizaţiei Stat Islamic. În acelaşi timp, aproximativ 50 de proiecte teroriste au fost dejucate.

De cele mai multe ori erau pregătite mijloace rudimentare, atacuri low-cost după cum sunt ele denumite de experţi. Care sunt de părere că jihadiştii nu vor să se dezvolte ca o oranizaţie ierarhică piramidală, cum era cazul grupării teroriste Al-Qaeda dar, vizează un sistem compus dintr-o multitudine de actori capabili să funcţioneze independent, autonom şi care au la bază o matrice.

Este o metodă prin care teroarea este împrăştiată în Europa.

Este în acelaşi timp un terorism greu de detectat ce se poate propaga de o manieră virulentă la orice nivel al societăţii : fanatici autoradicalizaţi, necunoscuţi ai serviciilor de informaţii căzuţi în această centrifugă după ce au întâlnit vreun sergent care recrutează în cadrul unor locuri de rugăciune, persoane care se află sau nu în în fişierul S cu persoanele care pot aduce atingere siguranţei statului, în cazul Franţei.

La fel de bine pot fi atraşi în acest joc oameni care nu au pus vreodată piciorul într-o zonă de conflict şi nici nu au discutat cu vreun responsabil al organizaţiei Stat Islamic. Si nu în ultimul rând, pot trece oricând la acţiune, când nimeni nu se aşteaptă, dezechilibraţi mental care şi-au abandonat tratamentul.

Nimeni nu se concentrează pe profesionişti ai terorismului ci pe amatori care nu sunt parte precisă ai vreunei reţele. Aşa cum se pare că nu contează intensitatea loviturii ci frecvenţa ei pentru a menţine aprinsă flama jihadistă. De altfel acesta este şi profilul atacatorului din Paris: un tânăr ce nu a pus niciodată piciorul într-o zonă de conflict şi care nu ar fi contactat vreun responsabil Daesh – organizaţia a revendicat atacul din cartierul Opera din Paris, soldat cu un mort şi patru răniţi.

Populaţia trebuie să reacţioneze şi să fie cu ochii în patru, sunt de părere serviciile de informaţii: oricine se plimbă acum cu un telefon portabil la el şi poate transmite informaţii ori imagini ce pot fi extrem de utile autorităţilor franceze ori europene pentru a combate aceste atacuri.