Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


52 de palestinieni ucişi în Gaza: Franţa cere Israelului discernământ

Un grup de palestinieni încearca sa ajute la evacuarea unui ranit, Gaza, 14 mai 2018

Armata israeliană a ucis zeci de palestinieni luni, în fâşia Gaza. Conflictul a izbucnit ca urmare a mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Franţa cere autorităţilor israeliene discernământ în utilizarea forţei şi estimează că mutarea ambasadei contravine dreptului internaţional. 52 de palestinieni au murit în proteste iar 2.400 răniţi.

Franţa dezaprobă decizia americană de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, ea contravine dreptului internaţional şi rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi Adunării Generale a Naţiunilor Unite, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe francez.

Secretarul ONU, Antonio Guterres s-a declarat preocupat de situaţia din Gaza. Iar şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini a cerut părţilor implicate să acţioneze cu o mai mare precauţie pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti.

Guvernul britanic a lansat un apel la  « calm » şi la « reţinere » ca urmare a escaladării violenţelor în Gaza. Marea Britanie, un aliat al Statelor Unite, dezaprobă încă o dată deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, la fel ca 128 de state din cele 193 membre în ONU. Purtătorul de cuvânt al doamnei premier Theresa May a precizat că “ambasada britanică în Israel se află în Tel Aviv şi nu există niciun proiect de a o deplasa de aici”.

Rusia a anunţat că este îngrijorată de o agravare a situaţiei în regiune.

În timp ce bilanţul victimelor omeneşti creşte de la o oră la alta, preşedintele american Donald Trump a salutat transferul şi a asigurat că « Statele Unite rămân deplin angajate în găsirea unui acord de pace durabilă între israelieni şi palestinieni ».

De partea sa, guvernul palestinian a acuzat Israel de un « masacru oribil ». Preşedintele Autorităţii Palestiniene refuză orice mediere americană pe acest dosar.

Proteste sunt aşteptate şi marţi odată cu apelul palestinienilor la « Nakba » / « catastrofă » pentru a marca expulzarea a sute de mii de palestinieni odată cu formarea statului Israel, în 1948.