Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul SUA la ONU: Israel a dat dovadă de “reţinere” în Gaza

palestinieni_au_adus_pneuri_pentru_a_le_da_foc_cu_scopul_de_a_crea_o_perdea_de_fum_pentru_a_indeparta_armata_israeliana_15_mai_2018_la_frontiera_intre_gaza_si_israel.jpg

Palestinieni au adus pneuri pentru a le da foc cu scopul de a crea o perdea de fum pentru a îndeparta armata israeliana, 15 mai 2018 la frontiera între Gaza si Israel
Palestinieni au adus pneuri pentru a le da foc cu scopul de a crea o perdea de fum pentru a îndeparta armata israeliana, 15 mai 2018 la frontiera între Gaza si Israel
Image source: 
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit marţi de urgenţă. Liga Arabă se va reuni miercuri, tot într-o şedinţă convocată în mod excepţional. Oricine protestează în Gaza riscă să fie omorât de forţele israeliene, atenţionează Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului.

Palestinienii din Fâşia Gaza comemorează astăzi Nakba – Ziua Catastrofei, ziua în care sute de mii de palestinieni au fost expulzaţi odată cu formarea statului Israel, în 1948.  

Noi confruntări sunt aşteptate în teritoriile ocupate, la o zi după cele mai sângeroase manifestaţii din ultimii 4 ani. 60 de palestinieni au fost omorâţi de armata israeliană iar 2.400 răniţi. Conflictul a izbucnit cu ocazia inaugurării ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

Amplele proteste nu au împiedicat Statele Unite să prezinte transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind "un pas către pace".

"Se pare că oricine poate fi omorât în Gaza,  fie că reprezintă o ameninţare sau nu", declară la Geneva un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat, Rupert Colville. Acesta subliniază că dreptul internaţional prevede clar că forţa letală nu poate fi utilizată decât ca un ultim recurs. El a respins justificarea israelienilor care acuză Hamas că ar fi la originea manifestaţiilor din Gaza.

Între timp, la ONU, ambasadoarea americană Nikki Haley declară că Israel a dat dovadă de “reţinere”, luni, în Făşia Gaza.

În teritoriile ocupate, populaţia se teme pentru familiile lor, după cum spune o mamă iar alţi palestinieni sunt nemulţumiţi de faptul că preşedintele Mahmoud Abbas nu a reacţionat mai dur.

La câteva ore după inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas a reacţionat şi a transmis că Statele Unite nu mai sunt un mediator în procesul de pace şi a acuzat Israel de « masacru ».

Violenţele pot reizbucni în orice moment susţine Ahmad Abou Routeima - purtătorul de cuvânt desemnat de societatea civilă pentru « marşul reîntoarcerii » :   mişcarea care a atras zeci de mii de palestinieni de-a lungul frontierei cu intenţia de a forţa bariera de securitate israeliană: "Numărul soldaţilor israelieni ucişi până acum: zero. Numărul soldaţilor israelieni răniţi: zero. Israelienii ne împing spre violente supăraţi că dorim să protestăm paşnic. Ne împing spre violenţe omorând palestinieni nevinovaţi. Israelul poartă responsabilitatea celor întâmplate".

Guvernul britanic dar şi cel irlandez au cerut marţi o anchetă independentă asupra evenimentelor din Fâşia Gaza. Luni, Statele Unite au respins adoptarea unui comunicat al Consiliului de Securitate ONU prin care se cerea o anchetă independentă şi era exprimată indignarea după ce civili palestinieni au fost ucişi exersându-şi dreptul de a manifesta paşnic.

Mobilizarea din Gaza s-a produs la iniţiativa societăţii civile. Israel acuză Hamas că se serveşte de manifestanţi pentru a amplasa explozibil de-a lungul frontierei cu Israel. Iar Israel a răspuns imediat – aviaţia sa a lovit diverse poziţii ale Hamas. America, aliat al Israelului,  a acuzat Hamas că “provoacă intenţionat şi cinic” reacţia israeliană.

Turcia a invitat ambasadorul israelian la Ankara să se întoarcă pentru moment în Israel. Irlanda a convocat ambasadorul israelian la Dublin. Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat « violenţele forţelor armate israeliene ».  Uniunea Europeană şi Londra au făcut un apel la reţinere, adresându-se, la fel ca şi Beijing, în special Israelului.

Organizaţia Amnesty International a evocat “crime de război” israeliene iar Human Rights Watch vorbeşte despre “o baie de sânge pe care oricine o putea preconiza”.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere anunţă că a sesizat Curtea Penală Internaţională pentru crime de război comise de armata israeliană împotriva jurnaliştilor palestinieni.

Iran a estimat că liderii israelieni ar trebui judecaţi pentru crime de război, după masacrul de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze imediat.

Jamie McGoldrick este coordonatorul pentru ajutor umanitar al ONU în Fâşia Gaza şi spune că spitalele de abia fac faţă numărului mare de răniţi: « Cel mai mare impact a fost pentru noi primirea răniţilor. Serviciile de sănătate sunt aici foarte fragile oricum iar capacitatea spitalelor a fost cu mult depăşită odată cu primirea acestor răniţi. Apoi este problema spitalelor de a se susţine singure în cazul în care aceste violenţe vor continua. Ne îngrijorăm şi de lipsa combustibilului căci aceste spitale funcţionează pe generatoare ».

Leïla Shahid a fost delegat general al Autorităţii Palestiniene în Franţa între 1994 – 2005 iar apoi ambasadoare a Palestinei pe lângă UE până în 2015. Ea spune că nu ar trebui să ne mirăm de aceste proteste: “Nu trebuie să fim surprinşi de ceea ce se întâmplă şi să căutăm vreun complot la Hamas ori la alţii. Există o generaţie întreagă de tineri, de femei şi de copii care efectiv nu mai pot trăi în condiţiile în care se trăieşte deja de 11 ani de când Fâşia Gaza se află sub o blocadă aeriană, terestră şi marină impusă de Israel şi unde condiţiile de viaţă nu sunt demne nici măcar pentru animale. Banca Mondială atenţiona că până în 2020 apa din Gaza nu va mai fi potabilă. Sunteţi surprinşi că lumea se revoltă aici? Nu au nevoie ca cineva să îi instige, manifestează pentru că este dreptul lor de a-şi apăra viaţa, viitorul şi demnitatea. Si vor continua să protesteze iar ţipătul lor este unul puternic”.

Este dificil de prevăzut ceea ce va urma de aici încolo. Trebuie menţionat că postul musulmanilor – Ramadan va începe săptămâna aceasta. Este o lună de post religios, sinonim cu o diminuare a activităţilor în general. Este greu de spus dacă Ramadanul va influenţa sau nu o eventual continuare a protestelor.