Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina-Rusia: Putin inaugurează simbolicul pod al Crimeei

presedintele_rus_vladimir_putin_inaugureaza_podul_crimeei_la_volanul_unui_camion.jpg

Presedintele rus Vladimir Putin inaugureaza Podul Crimeei la volanul unui camion
Presedintele rus Vladimir Putin inaugureaza Podul Crimeei la volanul unui camion
Image source: 
Alexander Nemenov/Pool via REUTERS

La volanul unui camion portocaliu, preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat marţi podul care leagă Crimeea de Rusia. Un şantier colosal ce vizează reducerea izolării peninsulei ucrainiene anexate de Moscova în 2014 după intervenţia forţelor speciale ruseşti şi un referendum catalogat ilegal de Kiev şi Occident. Podul are lungime de 19 km. Ucraina a denunţat de mai multe ori construcţia acestui pod. Şantierul Podului Crimeei constituie o încălcare a integrităţii teritoriale a Ucrainei, stabilise deja Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Sub un soare puternic, preşedintele Vladimir Putin a sosit la inaugurarea podului îmbrăcat foarte lejer,  într-un jeans şi cu o cămaşă. S-a urcat într-un camion portocaliu şi a început să şofeze pe Podul Crimeei.

S-a aflat în fruntea unei coloane de aproximativ zece vehicule. El a parcurs în 16 minute cei 19 km ai podului care leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, de Peninsula Taman, în sudul Rusiei. Podul traversează Strâmtoarea Kerci, un braţ între Marea Azov şi Marea Neagră.

« În mai multe momente din istorie, oamenii au visat, chiar şi sub ţarul Nicolae al II-lea, că acest pod se va construi. Au fost încercări în anii 1930, 1940, 1950 dar acum acest miracol are loc », a declarat Vladimir Putin şi a adăugat că pentru Rusia este vorba de o zi istorică. În al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler a avut aceeaşi ambiţie, însă bombardamente au pus capăt lucrărilor.

Televiziunea rusă a transmis în direct imaginile.

Într-un declaraţie acordată AFP, premierul ucrainean a acuzat Rusia că încalcă dreptul internaţional prin construcţia acestui pod şi a dat asigurări că « va veni timpul când Rusia va plăti totul ».

Uniunea Europeană de partea sa a denunţat « o nouă violare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia » şi a estimat că prin această construcţie » este urmată linia integrării forţate a peninsulei anexate ilegal ». Franţa a condamnat inaugurarea proiectului « care va priva Ucraina de o utilizare deplină a apelor sale teritoriale recunoscute internaţional ».

Lansat în 2016, şantierul a fost încredinţat de statul rus societăţii miliardarului Arkadi Rotenberg, partenerul de judo al preşedintelui Vladimir Putin. Potrivit unui document publicat pe site-ul guvernului, proiectul trebuia încheiat înainte de decembrie 2018, pentru un cost de 2,9 miliarde de euro. Dar, cu ocazia unei vizite în martie, cu câteva zile înainte de realegerea sa ca preşedinte, Vladimir Putin a cerut finalizarea podului până în luna mai, pentru ca oamenii să poată beneficia de el în sezonul estival.

Crimeea este o destinaţie de vacanţă populară în rândul ruşilor. Turismul constituie de altfel una din principalele surse de venit pentru această peninsulă dorită pentru plajele şi munţii care intră în Marea Neagră.

Maşinile şi autobuzele pot circula pe pod de miercuri iar transportul feroviar va fi deschis la finele lui 2019.

Cea mai mare parte a produselor alimentare ajung aici din Rusia, cu vapoare – un mod de livrare care depinde de un meteo favorabil şi care atrage deseori penurii de produse. Crimeea depinde şi de calea aeriană pentru a se aproviziona ceea ce a determinat o creştere semnificativă a preţurilor pentru produsele de uz curent.

Din 2016, un decret guvernamental ucrainean interzice orice comerţ cu Crimeea ocupată, aminteşte un grup de observatori ucrainieni. Niciun tren nu deserveşte peninsula pe care Ucraina a încetat să o alimenteze cu electricitate.

Statele Unite au ameninţat cu represalii orice companie din occident care va participa la construcţia podului. La începutul lunii mai, Olanda anunţat că anchetează o eventuală implicare a şapte societăţi olandeze în proiect, încălcând astfel sancţiunile europene impuse Rusiei.