Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Phenian supărat pe exerciţiile americano - sud-coreene

Coreea de Nord ameninţă cu anularea întâlnirii între preşedinţii Kim Jong-un şi Donald Trump. Phenian ar putea « reconsidera » summitul istoric în cazul în care Washington cere unilateral renunţarea la arsenalul nuclear. Summitul urmează să îi aducă împreună pe cei doi preşedinţi – Kim Jong-un şi Donald Trump şi este prevăzut să aibă loc pe 12 iunie, în Singapore.

Este vorba de o reîntoarcere uimitoare la retorica tradiţională a Coreei de Nord după luni de apropiere diplomatică.

Pentru început Coreea de Nord a amânat discuţiile la nivel înalt planificate cu responsabili din Coreea de Sud. Protestează astfel împotriva exerciţiilor militare anuale ce au loc între Seul şi Washington, ele fiind considerate o « provocare ». Seul a anunţat că a fost înştiinţată de anularea discuţiilor prevăzute pentru miercuri şi a calificat decizia « regretabilă ».

Phenian denunţă exerciţiile militare anuale începute pe 11 mai, în sudul peninsulei, între forţele americane şi cele sud-coreene şi a invitat Washington « să se gândescă de două ori ».

Exerciţiile mobilizează aproximativ o sută de avioane printre care şi de vânătoare. Manevrele ar trebui să dureze două săptămâni. Se doreşte ameliorarea capacităţilor alianţei americano – sud-coreene, a reacţionat Pentagonul subliniind că ele sunt de natura defensivă.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert a precizat că exercițiile militare comune sunt planificate de mult timp şi că Statele Unite nu au fost informate privind o eventuală amânare a întâlnirii dintre Kim Jong-un şi Donald Trump: « Nu avem nicio informare pe această chestiune, nici oficială nici neoficială. Mergem mai departe pe ceea ce preşedintele nord-coreean Kim Jong-un a declarat: că înţelege utilitatea ca Statele Unite şi Coreea de Sud să continue exerciţiile comune. Ele sunt legale, planificate de mult timp. Sunt exerciţii pe care le facem în diverse puncte de pe glob, cu parteneri şi aliaţi. Aceste exerciţii vor continua ».

Ministrul adjunct pentru Afaceri Externe din Coreea de Nord, Kim Kye-gwan, susţine că « dacă administraţia americană cere unilateral renunţarea la arma nucleară, Coreea nu mai are niciun interes să discute ».

Preşedinţii Kim Jong-un şi Donald Trump urmau să se întâlnească pe 12 iunie, la Singapore, într-un summit istoric. Arsenalul nuclear ocupa un important loc în discuţiile dintre cei doi.

În timp ce Washington cere « o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă », Coreea de Nord a susţinut mereu că nu va renunţa vreodată la armele nucleare.

În ultima perioadă Coreea de Nord şi-a arătat bunăvoinţa. În week-end, Coreea de Nord anunţa că între 23 şi 25 mai va închide situl destinat efectuării testelor nucleare, o instalaţie subterană situată într-o zonă muntoasă nelocuită. A invitat şi presa străină să participe la eveniment. Pe 15 mai, la Geneva, ambasadorul nord-coreean la ONU a anunţat că se alătură eforturilor de interzicere a testelor nucleare. Iar pe 9 mai, au fost eliberaţi trei americani care erau deţinuţi de regimul de la Phenian, aceştia fiind aşteptaţi pe o bază militară din Statele Unite chiar de către liderul de la Casa Albă. La primirea lor, Donald Trump afirma că relaţiile dintre Washington şi Phenian pornesc din acel moment, de la zero.

În schimb, Coreea de Nord nu a precizat până acum ce concesiuni propune în problema denuclearizării, în afara angajamentelor luate, faţă de Sud, că se va implica în acest dosar.

Dorian Malovic este jurnalist pentru cotidianul La Croix: “Trebuie să luăm cu seriozitate anunţul Coreei de Nord care ne arată faptul că încă nu este totul câştigat. Că ceea ce Casa Albă transmite când ne spune că totul este bine şi că vom ajunge la acest moment istoric… toate acestea irită un pic Phenian. Coreea de Nord a făcut deja concesii clare, de câteva luni de când  nu mai efectuează teste nucleare iar apoi a eliberat prizonierii americani. Acum reîncadrează comunicarea cu Washington. În culise sunt discuţii şi reuniuni pentru a se putea ajunge la ceva extrem de clar pe 12 iunie”.

În repetate rânduri Phenian şi-a prezentat condiţiile prealabile către denuclearizare: stoparea politicilor ostile la adresa Phenianului şi a ameninţărilor nucleare.

Războiul din Coreea prin care a fost divizată peninsula, s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace astfel că, tehnic vorbind, cele două state sunt în continuare în conflict. Phenian s-a dedicat ani întregi constituirii arsenalului său nuclear iar anul trecut a derulat al 6-lea test nuclear, cel mai puternic dintre toate, trăgând rachete capabile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite.

Pentru ambiţiile sale nucleare, liderului de la Phenian, Kim Jong-un i-a raspuns Consiliul de Securitate al ONU şi i-a trimis salve de sancţiuni. În tot acest timp timp, preşedinţii Donald Trump şi Kim Jong-un se insultau reciproc şi se ameninţau. Jocurile Olimpice de Iarnă organizate de Coreea de Sud au fost catalizatorul unei apropieri spectaculoase. Liderul din Sud, Moon Jae-in s-a folosit de eveniment pentru a orchestra discuţii între Washington şi Phenian.

Acum, Casa Albă susţine că va continua să pregătească întâlnirea dintre Donald Trump şi preşedintele Kim Jong-un.