Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul social şi “Războiul stelelor” au debarcat la Cannes

solo.jpeg

Stormtroopers, Chewbacca si Solo pe covorul rosu de la Cannes
Stormtroopers, Chewbacca si Solo pe covorul rosu de la Cannes
Image source: 
lci.fr

Războiul social şi « Războiul stelelor” au debarcat la Cannes. A 7-a zi de competiţie a fost pusă sub semnul conflictelor – socio-economice sau galactice.

Seara a fost marcată de prezenţa pe Croazetă, mai exact pe covorul roşu al treptelor palatului festivalurilor, a celebrilor Stormtroopers, soldaţii imperiali, gardienii Imperiului galactic. Prezenţa lor la Cannes în compania legendarului uriaş păros, inimitabilul Chewbacca, se explică prin faptul că a fost proiectat, în afara competiţiei oficiale, filmul “Solo: A Star Wars Story”. E vorba de al doilea “spin-off” – film derivat, inspirat din universal imaginar original - din celebra serie “Războiul stelelor”. Primul “spin-off” fusese “Rogue One” ieşit pe ecrane acum doi ani.

Noua peliculă se situează undeva înaintea episodului IV al seriei originale, un episod ce datează din 1977. În noul film se revine asupra tinereţii contrabandistului Han Solo, interpretat pe vremuri de Harrison Ford, rămas în memoria multora încarnarea lui Solo. Acum i-a luat locul actorul Alden Ehrenreich, prezent pe covorul roşu alături de regizorul peliculei, Ron Howard. Uriaşul Chewbacca, amicul lui Han Solo, este interpretat de baschetbalistul finlandez Joonas Suotamo, 2,08m.

“Solo: A Star Wars Story” conţine şi personaje noi dar, pentru a păstra legătura cu vechea serie, nu lipsesc galeria de creaturi monstruoase, roboţii simpatici, vasul spatial Millenium Falcon şi mai ales efectele speciale impresionante, rareori văzute până acum într-un film.

Criticile pe marginea acestui nou episod din “Star Wars” sunt împărţite. Paris Match descrie un “western galactic, amuzant şi de diverstiment”. Le Parisien este însă de părere că el «are mai puţină amploare decât primul derivat al seriei – «Rogue One». Criticul de la Le Monde evocă însă, pe un ton foarte aspru, «un vid stelar, un Solo complet insipid» în timp ce Télérama descre un film «încă incomplet reuşit, lipsit uneori de originalitate». Revista culturală regretă şi « scenele de început ale filmului, foarte decepţionante”.

Reamitim că anul trecut, regizorul Ron Howard a fost nevoit să-i înlocuiască de urgenţă pe confraţii săi Phil Lord şi Chris Miller, daţi afară de producători în urma unor divegenţe de viziune. «A sosi la un turnaj care déjà a început, este foarte greu» a recunoscut la conferinţa de presă cineastul în vârstă de 64 de ani.

Război social vs Războiul stelelor

Al doilea film care a marcat Croazeta marţi şi miercuri a fost «En guerre» -«În război» - al francezului Stéphane Brizé. O dramă socială, lupta unor muncitori din Franţa pentru a-şi salva locurile de muncă, 1.100 la număr, ale filialei unei multinaţionale bazate în Germania. Negocierile, presiunie, grevele, ocuparea localurilor – nimic nu a mers, deci, angajaţii declară război. Filmul este foarte realist – se inspiră dealtfel din incidentul de la Air France de acum câţiva ani, când unui responsabil venit să dialogheze cu greviştii, i s-a rupt cămaşa de pe el.

Laurent Amédéo, liderul sindicalist din film, este intrepretat de actorul Vincent Lindon, singurul actor profesionist de pe platou. «Cred că regizorul s-a folosit de furiile mele, de violenţele mele de indignarea mea pentru a le da unui personaj, Laurent Amédéo, care le va folosi pentru a apăra o cauză precisă, aceea de a salva 1.100 de locuri de muncă».

Filmul «En guerre» nu se vrea un documentar, nici un film militant. E doar o contragreutate la reportajele de televiziune difuzate în jurnalele de ştiri. Nu-i mai puţin adevărat că pelicula este una dentre cele mai angajate ale acestei a 71-a ediţii a festivalului de film de la Cannes.

Războiul social şi “Războiul stelelor” au debarcat la Cannes
806