Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guatemala şi-a mutat ambasada în Ierusalim

premierul_israelian_benjamin_netanyahu_a_inaugurat_noua_ambasada_a_guatemalei_la_ierusalim_16_mai_2018.jpg

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a inaugurat noua ambasada a Guatemalei la Ierusalim, 16 mai 2018
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a inaugurat noua ambasada a Guatemalei la Ierusalim, 16 mai 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Miniştrii arabi de Externe se întâlnesc joi la Cairo într-o reuniune extraordinară pentru a discuta «agresiunea israeliană la adresa poporului palestinian”, după cum anunţă Liga Arabă. Forţele israeliene au ucis luni 60 de palestinieni şi au rănit aproximativ 2.500, de-a lungul frontierei cu Gaza. Protestele au intervenit în timp ce Statele Unite îşi inaugurau ambasada la Ierusalim. Delegaţii permanenţi ai Ligii Arabe s-a reunit de miercuri pentru a pregăti summitul.

 

Un proiect de rezoluţie va fi prezentat miniştrilor de externe din ţările arabe, a anunţat secretarul general adjunct al organizaţiei, Hossam Zaki. O rezoluţie ce va cuprinde poziţia politică ce ar putea fi decisă de Consiliul Ligii Arabe, de susţinere a rezistenţei palestiniene şi de respingere a poziţiei americane, a adăugat responsabilul.

Întâlnirea are loc la cererea Arabiei Saudite.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit a condamnat marţi “masacrul israelian la adresa palestinienilor din Gaza”.  Organizaţia a cerut Curţii Penale Internaţionale să deschidă o anchetă în acest sens. În decembrie, Liga Arabă preciza că mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim este o ameninţare la adresa stabilităţii regionale.

Israel şi-a justificat folosirea forţei contra manifestanţilor palestinieni ca o necesitate pentru a-şi apăra frontierele.

Între timp, în partea occidentală a Ierusalimului, într-un parc tehnologic, Guatemala a fost prima ţară care şi-a deschis ambasada, după mutarea celei americane. Radios, premierul israelian Benjamin Netanyahu a participat la inaugurarea ambasadei, alături de președintele Guatemalei, Jimmy Morales.

Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au acuzat reciproc că au « mâinile acoperite cu sânge ».

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi Amnesty International au evocat « crime de război ».  Consiliul pentru Drepturile Omului se reuneşte vineri, într-o şedinţă extraordinară.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a apărat Israel în faţa Consiliului de Securitate, reunit de urgenţă.

Manifestaţiile de-a lungul frontierei israeliene au scăzut în intensitate, în ultimele ore.  Fâşia Gaza este de la finele lui martie teatrul unor ample proteste intitulate “ marea reîntoarcere” – prin care palestinienii cer să fie lăsaţi să se reîntoarcă în zonele din care au fost alungaţi odată cu crearea Israelului, în 1948. Ei cer şi ridicarea blocadei israeliene impusă fâşiei Gaza de aproape 11 ani. Mişcarea a atras zeci de mii de palestinieni care au încercat să forţeze frontiera israeliană. Din 30 martie,116 palestinieni au fost ucişi de tirurile israeliene.