Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Albastru şi roşu, în proporţii egale» de Georgiana Moldoveanu, singurul film românesc în competiţia oficială la Cannes (Cinéfondation)

566e9b03f53e3d3cba6520d98515763e.jpg

Miruna Blidaru, actrita principalà din filmul "Albastru si rosu în proportii egale" de Georgiana Moldoveanu, prezentat în competitia Cinéfondation, la Festivalul de film de la Cannes
Miruna Blidaru, actrita principalà din filmul "Albastru si rosu în proportii egale" de Georgiana Moldoveanu, prezentat în competitia Cinéfondation, la Festivalul de film de la Cannes

Astăzi se decernează la Cannes premiile din cadrul Cinéfondation, o secţiunea creată acum 20 de ani pentru a încuraja tinerele talente. Ea este rezervată studenţilor la şcoli de cinema din lumea întreagă. Anual, circa 2.400 de pelicule – scurt sau mediu metraje – sunt trimise de aceste şcoli la Cinéfondation care selectează apoi între 15 şi 20 de filme. Anul acesta, cineasta Georgiana Moldoveanu, studentă în anul 2 la master, «Arta regiei de film» la UNATC, a fost selecţionată cu filmul «Albastru şi roşu, în proporţii egale». Este vorba de singurul film românesc în competiţie la Cannes în 2018. Vasile Damian a stat de vorbă cu Georgiana Moldoveanu şi a întrebat-o pentru inceput cum i se pare Cannes-ul, ce a impresionat-o cel mai mult acolo, unde este pentru prima dată.

Georgiana Moldoveanu ne spune mai întâi că au impresionat-o la Cannes – unde vine pentru prima dată – entuziasmul şi pasiunea oamenilor pentru filme. Oameni care stau ore în şir la coada pentru a intra eventual în sală ca să vadă un film, asta m-a impresionat şi totodată bucurat cel mai mult”.

Cineasta româncă, singura selecţionată anul acesta la Cannes în competiţia oficială – secţiunea Cinéfondation – povesteşte apoi cum a fost selectată – de partea română, de UNATC – cum s-au derulat filmările, ce a fost greu sau nu, etc.”Noi ne-am descurcat foate bine iar rezultatul este foarte aproape de planul iniţial” consideră Georgiana Moldoveanu.

“Idea filmului a plecat de la poveşti la care am fost eu au martoră, poveşti ale unor oameni foarte apropiaţi mie. Cunosc cupluri care s-au chinuit ani de zile ca să aibă un copil şi pentru că la toţi poveştile s-au terminat cu bine, am ales să vorbesc în detaliu despre ele».

In «Albastru şi roşu, în proporţii egale» se vorbeşte deci despre chestiunea sensibilă a mamelor purtătoare, «un subiect delicat de abordat nu doar în România ci şi în multe alte ţăridin lume. In România, un cuplu din 6 este confruntat cu problema asta. Subiectul va mai fi tratat şi de alţii cu siguranţă, poate chiar mai direct decât am făcut-o eu» estimează Georgiana Moldoveanu.

In final, tânăra regizoare ne spune că pentru ea, acum, după această primă prezenţă la Cannes, viitorul este însorit. Lucrez la al scurtmetrajul de anul doi”. Penru o nouă prezenţă anul viitor, tot aici la Cannes. “Să sperăm”.

 
Interviu cu Georgiana Moldoveanu, realizatoarea filmului "Albastru si rosu, în proportii egale"