Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CelebRo – Harta românilor la Paris

celebro_-_harta_romanilor_la_paris.png

CelebRo - Harta românilor la Paris
CelebRo - Harta românilor la Paris
Image source: 
ulule.com/celebro

Românii care se plimbă prin Paris pot descoperi mansarda lui Cioran, atelierul lui Brâncuşi ori aleile pe care se plimba Martha Bibescu pe insula Saint Louis. Toate pot fi găsite foarte uşor cu ajutorul aplicaţiei CelebRo. Ea poate fi instalată pe telefonul mobil şi vă va duce pe urmele românilor celebri care au trăit ori au creat la Paris.

Cine deschide aplicaţia CelebRo obţine o hartă a Parisului iar pe ea se regăsesc acele puncte de interes – locuri în care au creat şi trăit artişti, scriitori, oameni de ştiinţă români.

Anca Munteanu spune că întreg Parisul are o memorie românescă :

 “Aplicaţia traversează tot Parisul. Sunt cuprinse cartierele cele mai cunoscute: cartierul Latin, universitatea Sorbonne, Tour Eiffel, traversăm Sena la Notre Dame şi continuăm cu insula Saint Louis unde a locuit Martha Bibescu. Practic tot Parisul are o memorie românescă. Îmi vine în minte Constantin Brâncuşi – atelierul său se găseşte acum lângă Centre Pompidou. Aproape în toate arondismentele Parisului găsim urme româneşti.

Invit pe românii care vin la Paris să încarce aplicaţia, este în româneşte. Să se lase ghidat, sigur vor găsi cel puţin o personalitate românească care a trăit, a vibrat, a suferit, a creat şi a murit în aceste locuri".

La Ambasada României din Paris aţi vorbit foarte frumos despre Martha Bibescu. Se poate merge pe urmele ei ?

Anca Munteanu : « În primul rând este imobilul celebru în care a locuit şi care este în picioare – în insula Saint Louis, unul din locurile cele mai fascinante din Paris. Nu se poate urca în apartamentul ei dar deja să te plimbi şi să faci parcursul pe care ea îl făcea la picior în fiecare seară, spre apusul vieţii, împingând cu bastonul mucurile de ţigară sub frunze, deja trebuie să fii puţin nostalgic şi romantic şi să spui « pe aici a trecut Martha Bibescu ».  

Maria Smaranda a lucrat la realizarea acestei aplicaţii din dorinţa de a menţine vie memoria lui Constantin Brâncuşi, a lui Nicolae Bălcescu, a Iuliei Haşdeu:

« Găsim facultatea de medicină unde a studiat Charles d'Avila / Carol Davila, putem să trecem pe la Institut d'études anglophones - pe unde trecea poetul Paul Celan şi asista la conferinţe, putem să mergem la Sorbonne pe urmele lui Brătianu, Rosetti şi tot grupul revoluţionar.  Putem vedea casa în care a stat Nicolae Bălcescu în timpul revoluţiei, la care de altfel a participat  şi se spune că a reuşit să smulgă o bucată din tronul regelui şi să arate că « iată, aici în Franţa lucrurile au reuşit, haide-ţi să facem revoluţia şi în România ».  Putem să mai trecem pe la saloanele literare foarte în vogă pe la începutul secolului 20 unde erau invitate Elena Văcărescu ori Martha Bibescu. Parisul este un oraş care are multe straturi de istorie, nu doar a românilor, dar este adevărat că istoria românilor la Paris este una dintre cele mai bogate.

Cred că Brâncuşi este românul cel mai cunoscut. Este foarte legat de Paris deoarece şi-a trăit cea mai mare parte din viaţă la Paris. A găsit recunoaşterea pe plan internaţional, a intrat în legătură cu pictori foarte cunoscuţi. Anii ’20, Brâncuşi dar şi alţi artişti au intrat în legătură cu o avangardă pariziană care într-adevăr făcea în acel moment din Paris oraş far în domeniul artelor.  După Brâncuşi este Eugène Ionesco / Eugen Ionescu. Este în grila de bacalaureat, sau cel puţin a fost , deci este cunoscut foarte bine chiar şi de către tineri”.

Aplicaţia CelebRo se poate descărca gratuit pe telefonul mobil.