
Special Paris
Dispariţia lui Philip Roth, un gigant al literaturii americane
philip_roth.jpg

Philip Roth est fiul unei familii de evrei originară din Galiţia, astăzi o regiune împărţită între Polonia şi Ucraina. Lumea evreiască a fost de altfel un reper important în opera lui Philip Roth. El rămîne însă în primul rînd în istoria literaturii prin calităţile sale de scriitor provocator şi nonconformist. Stilul său a fost, s-ar părea, mai apreciat în Europa decît la el acasă. O spune un critic şi scriitor francez, Pierre Assouline. În Franţa, Italia, Germania cărţile lui Philip Roth s-au vîndut masiv, şi el a avut onoarea de a fi editat încă din timpul vieţii în colecţia Pléiade a Editurii Gallimard.
Philip Roth a avut curajul de a scruta şi denunţa fără menajamente pudibonderia moralei americane precum şi numeroase alte clişee, inclusiv gîndirea politică corectă. Estul Europei, de unde a plecat familia sa, l-a interesat deasemenea. El a efecuat mai multe călătorii în acest spaţiu european la ora la care cortina de fier era încă în vigoare. Philip Roth l-a cunoscut în felul acesta pe Milan Kundera iar prietenia lor a devenit proverbială. Prieten i-a fost şi scriitorul român Norman Manea, care s-a stabilit în Statele Unite după ce în 1986 a părăsit România.
Portnoy şi complexul său, roman publicat în 1969, a fost un imens succes editorial, dar şi sursa unui scandal care i-a adus unele acuzaţii (nejustificate de altfel) lui Philip Roth.
Nu este exclus ca exact această vocaţie a lui Philip Roth de a întreţine o aură de scandal în jurul său, inclusiv în materie de comportament sexual, să-l fi privat de Premiul Nobel. Le-a avut în schimb pe celelalte cu adevărat importante în America, începînd cu National Book Award şi continuînd cu Pulitzer.
Complot împotriva Americii, Operaţiunea Shylock, Pata, sunt doar cîteva titluri din vasta sa panoplie de romane, foarte multe traduse şi în limba română. Ultimul său roman, publicat în 2010, se intitulează Nemesis. În 2012 Philip Roth a anunţat că se opreşte din scris, motivînd frustrările pe care le suscită lumea literară. În romanul "Complot împotriva Americii" publicat în 2004 el îşi imaginează că Lindbergh, erou al aviaţiei interbelice dar şi antisemit notoriu, devine preşedinte al Statelor Unite. În acest roman care este şi o fabulă istorico-filozofică Philip Roth abordează subiectul complex al fricii: toxicitatea fricii care pătrunde în cele mai secrete alveole ale oamenilor şi ale comunităţii.
S-ar putea ca în adîncul său acest mare scriitor să se fi simţit rănit întrucît i s-a refuzat premiul Nobel. În 2016 premiul i-a revenit lui Bob Dylan, poet şi cîntăreţ american, cînd toată lumea se aştepta să fie recompensat Philip Roth. Scriitorul şi filozoful francez Alain Finkielkraut afirmă în Le Monde că Philip Roth a fost acuzat de misoginie după apariţia romanului său "Viaţa mea de bărbat". S-ar părea că din acest motiv juriul de la Stockholm al premiului Nobel nu l-a agreat pe Philip Roth. Ironia destinului, acest juriu este astăzi discreditat în urma unui scandal stupefiant, în care au jucat un rol şi sexul şi misoginia…
Dincolo de aceste jocuri literare internaţionale, rămîne însă opera romanescă a lui Roth, scriitor exigent şi lucid, critic implacabil al societăţii americane şi explorator inegalabil al contradicţiilor fiinţei umane.