Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dineu la Palatul Elysée cu patronii industriei numerice

2018-05-23t122250z_1920438098_rc130f864d00_rtrmadp_3_france-tech-macron-ceos.jpg

Mark Zuckerberg, creatorul Facebook-ului, în conversaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron la summitul noilor tehnologii de la Paris, 23.05.2018
Mark Zuckerberg, creatorul Facebook-ului, în conversaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron la summitul noilor tehnologii de la Paris, 23.05.2018
Image source: 
credit foto: REUTERS/Charles Platiau/Pool

În jur de 60 de mari patroni ai industriei numerice mondiale şi ai noilor tehnologii au fost,  miercuri 23 mai, invitaţii preşedintelui francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Preşedinţia franceză a organizat de fapt un dineu pus sub semnul "umanizării" relaţiilor dintre aceşti giganţi ai tehnologiilor sofisticate şi restul lumii.

"Tech for Good", acesta este sloganul ales pentru a conferi un sens progresist şi umanist noului "summit" dintre Emmanuel Macron şi liderii planetari ai noilor tehnologii. Să facem în aşa fel încît tehnologia să servească binelui comun, prosperităţii tuturor - este mesajul preşedintelui care a avut şi întîlniri separate cu unii dintre invitaţii săi, de exemplu cu Mark Zuckerberg, creatorul Facebook-ului. "Nu este o masă gratuită, a spus, surîzînd, preşedintele francez, aştept să discutăm cu toată francheţea cum să facem ca să ameliorăm împreună situaţia socială, să reducem inegalităţile, să luptăm împotriva schimbărilor climaterice…" 

Acest mesaj prezidenţial intervine în contextul în care, în spaţiul expoziţional de la Porte de Versailles, se deschide un salon al tehnologiilor la care sunt aşeptaţi mii de creatori de intreprinderi şi în jur de 80 000 de vizitatori.

Emmanuel Macron a invitat la Palatul Elysée şi numeroşi patroni francezi, pentru o veritabilă întîlnire de lucru cu "giganţii" noilor tehnologii. De notat că salonul "VivaTech" a fost creat la ora la care Emmanuel Macron era ministru al economiei. Palatul Elysée le-a cerut însă invitaţilor străini să nu vină cu mîna goală, ci cu propuneri de investiţii şi cu proiecte de ameliorare a relaţiilor lor cu angajaţii din Franţa. Mulţi dintre aceşti patroni se află sub presiune mediatică dar şi judiciară întrucît sunt acuzaţi de evaziune fiscală sau de practici neloiale. Parisul este, de exemplu, în proces cu Google pentru o redresare fiscală evaluată la peste un miliard de euro.

Franţa exercită presiuni şi asupra Bruxelles-ului pentru a impune o fiscalitatre mai severă acestor giganţi ai industriei numerice. Lui Mark Zuckerberg, care a trebuit deja să se explice în faţa Congresului american, i se reproşează pur şi simplu că nu este capabil să reorganizeze Facebook-ul astfel încît viaţa privată a celor conectaţi pe reţelele sale să poată fi prezervată. Reamintim că Facebook, la fel ca şi Twitter şi Google, sunt acuzate deasemenea că au permis proliferarea unor false informaţii destinate manipulării opiniei publice americane la ora alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele Emmanuel Macron pare să fie, în orice caz, extrem de activ pe acest teren, al noilor tehnologii, şi încearcă să confere progresului tehnologic un sens mai înalt decît profitul. La sfîrşitul lunii martie, să ne amintim, el a prezidat un summit al inteligenţei artificiale. Acest activism ţine şi de faptul că Franţa suferă de o anumită întîrziere în această competiţie, care după cum se vede schimbă faţa lumii şi remodelează comportamentele umane peste tot pe planetă.