Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închiderea unui centru de exeperienţe nucleare în Coreea de Nord: partidă de poker mediatic?

corree_nord-test_nucleaire.jpg

Vedere de ansamblu a centrului de exeperiente nucleare de la Punggye-ri, situat la frontiera cu China.
Vedere de ansamblu a centrului de exeperiente nucleare de la Punggye-ri, situat la frontiera cu China.
Sursa imaginii: 
credit foto: Airbus Defense & Space and 38 North/Handout via REUTERS

Cîteva elemente de incertitudine încep să perturbe summit-ul programat pe 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un. Liderul de la Casa Albă nu exclude o amînare a întîlnirii, pentru o mai bună pregătire a ei. Euforia care s-a instalat în jurul acestei întîlniri calificată drept istorică se mai destramă, deşi liderul nord-coreean a “regizat” o spectaculoasă închidere a unui centru de experienţe nucleare.

Cine păcăleşte pe cine? Va avea loc efectiv această întîlnire? L-a intimidat cu adevărat Donald Trump pe Kim Jong Un? Crede acesta din urmă ceea ce spune Donald Trump, că nord-coreenii vor avea numai de cîştigat după renunţarea la bomba nucleară? Îşi poate permite Kim Jong Un să renunţe la arsenalul nuclear, cînd acesta este singura garanţie a supravieţuirii regimului său? Vrea China cu adevărat denuclearizarea Coreii de Nord, sau îi convine ca liderul de la Fenian să ţină mereu în şah America? Iată numai cîteva din întrebările pe care şi le pun comentatorii în acest context. Ele sunt însă mult mai multe, am putea face poate o listă de cîteva sute…

Coreea de Nord a anunţat, ca un gest de bună voinţă, distrugerea unui centru subteran de experienţe nucleare. Jurnalişti din mai multe ţări, China, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie şi Coreea de Sud au fost invitaţi la faţa locului. Un fel de scenariu demn de filmele de aventuri de la Hollywood a fost imaginat de regimul nord-coreean. Jurnaliştii au de parcurs cu trenul şi cu autobuzul un drum destul de lung, care va dura poate douăzeci de ore. La faţa locului ei nu vor avea mijloace tehnice pentru a transmite în direct ceea ce vor vedea. In principiu, ar urma să fie dinamitate tunelurile care duc la respectivul centru, situat în măruntaiele unui munte.

Un comentator al Agenţiei France Presse se întreabă însă dacă respectiva operaţiune de dinamitare va însemna efectiv şi sigilarea pe vecie a centrului. Nimic nu e sigur. Unii experţi spun că distrugerea unui tunel nu înseamnă nimic, instalaţiile de acolo pot fi prezervate şi reactivate cu uşurinţă. Aceste spectacole mediatice sunt o specialitate a dinastiei comuniste din Coreea de Nord. Poate că dictatorul de la Fenian îşi imaginează că printr-o astfel de operaţiune va cîştiga simpatia comunităţii internaţionale în contextul viitoarei întîlniri cu Donald Trump. Fiecare dintre cei doi protagonişti speră de altfel să abordeze discuţiile în poziţii de forţă.

Discuţiile dintre Coreea de Nord şi comunitatea internaţională au ceva vicios, parcă se rotesc în cerc. Din cînd în cînd protagoniştii jubilează şi spun “gata, ne-am înţeles”. Iar apoi aflăm că de fapt nu s-au înţeles de loc, că de fapt esenţialul nu a fost abordat, ci eventual, emisarii au căzut de acord asupra detaliilor tehnice ale întîlnirii: unde să aibă loc, cine să participe la ea, ce formă să aibă masa în jurul cărora se vor aşeza şi ce canale de televiziune vor transmite dezbaterile.

Întrebarile esenţiale sunt, pentru moment fără răspuns. Este dispusă Coreea de Nord la o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă, cum doresc America precum şi comunitatea internaţională? Crede dictatorul de la Fenian în garanţiile pe care le agită Donald Trump cînd America a demonstrat recent, în cazul Iranului, că se poate retrage din acorduri internaţionale care au necesitat zece ani de negocieri?

Despre ceea ce se întîmplă acum în contextul acestui dosar nuclear nord-corean nu ştim cu precizie decît un lucru: că totul este nesigur şi ambiguu.