Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron în vizită la Sankt-Petersburg

2017-05-29t191315z_2138047157_up1ed5t1he2pa_rtrmadp_3_france-russia.jpg

Vladimir Putin si Emmanuel Macron cu un an în urma, pe 29 de mai 2017, la Paris
Vladimir Putin si Emmanuel Macron cu un an în urma, pe 29 de mai 2017, la Paris
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Etienne Laurent/Poo

Preşedintele francez Emmanuel Macron efectuează, joi 24 şi vineri 25 mai, o vizită în Rusia, mai precis la Sank-Petersburg, cu ocazia Forumului economic organizat în acest oraş. Franţa şi Japonia sunt ţările cu statut de invitaţi de onoare la această importantă manifestare. Discuţiile pe care le vor avea Emmanuel Macron şi gazda sa, preşedintele rus Vladimir Putin, se anunţă însă mai puţin marcate de festivism, date fiind numeroasele divergenţe.

Emmanuel Macron va fi primit în Palatul lui Petru cel Mare de lîngă Sankt-Petersburg, după ce cu un an în urmă Vladimir Putin a fost invitatul lui Emmanuel Macron la Versailles. La ora aceea dosarele sensibile erau deja numeroase, începînd cu Ucraina şi continuînd cu Siria, dar acum sunt şi mai multe, pentru că a intervenit afacerea Skripal. Șeful statului francez a adoptat însă o strategie diplomatică marcată de pragmatism. El stă de vorbă cu toţi liderii importanţi: cu Putin, cu Trump, cu Erdogan, cu Xi Jinping, cu Hasan Rohani...

Dacă poziţiile franceze diverg de cele ruseşti în multe privinţe, Macron şi Putin au viziuni apropiate legate de Iran, pentru că atît Franţa cît şi Rusia doresc menţinerea acordului nuclear iranian, denunţat recent de Statele Unite. Pe de altă parte, Vladimir Putin are un cuvînt important de spus în Orientul Mijlociu, iar Franţa consideră că el poate juca un rol important pentru diminuarea tensiunilor dintre Iran şi Israel.

Pe un plan mult mai larg, Emmanuel Macron va testa şansele unei reconcilieri între europeni şi Rusia, în contextul în care China începe să exercite un fel de hegemonie economică pe vechiul continent. Uniunea Europeană are interesul ca Moscova să-i devină mai degrabă partener privilegiat decît să lase Rusia să se deschidă tot mai mult spre Asia. De notat, legat de Campionatul mondial de fotbal organizat de Rusia, că Franţa nu are intenţia de a-l boicota. Ceea ce va face însă Marea Britanie, întrucît îi acuză pe ruşi că ar fi organizat asasinarea, pe teritoriul britanic, a fostului spion rus Serghei Skripal.