Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanel Macron la Sankt-Petersburg pentru a testa relansarea dialogului cu Rusia

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Emmanuel Macron, după ce a inaugurat joi dimineaţă Salonul tehnologiilor de la Paris, a plecat spre Sankt-Petersburg, unde se desfăşoară o nouă ediţie a Forumului economic internaţional din acest oraş, un fel de Davos rus. Participarea la acest eveniment este un bun pretext pentru Emmanuel Macron de a relua dialogul cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un moment tensionat al relaţiilor dintre occidentali şi ruşi, dar şi dintre europeni şi americani.

Dacă ar fi să ne luăm după un reportaj realizat de cotidianul Le Parisien la Sankt-Petersburg, ruşii privesc vizita lui Emmanuel Macron în fosta capitală a ţarilor cu indiferenţă. Publicaţia “20 de minute”, care este distribuită gratuit în metrouri, afirmă că deplasarea lui Macron în Rusia nu stîrneşte mare entuziasm nici la ministerul de externe francez. S-ar părea că după afacerea Skripal, este vorba de tentativa de asasinare a unui fost spion rus la Londra, şeful statului francez a fost sfătuit să renunţe la această vizită. Emmanuel Macron a preferat însă să o menţină, dar a scurtat-o: în total el va rămîne cam 30 de ore pe teritoriul rus.

Cotidianul Le Monde subliniază faptul că dialogul dintre Franţa şi Rusia este dificil în acest moment, dar a apărut totuşi o oportunitate: după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian, ruşii pot juca un rol în salvarea acestuia, împreună cu europenii. Tot Le Monde consideră că Emmanuel Macron va încerca, în Rusia, prin discuţiile cu Vladimir Putin, să testeze terenul unei reconcilieri între Uniunea Europeană şi Moscova. In prezent aşa-numitul “concert al naţiunilor” este într-o gravă criză, acest “cor” nu a cîntat niciodată de altfel foarte coerent, numai că azi unii dintre participanţi au ieşit din el definitiv. “Cine va ocupa locul de putere care să garanteze menţinerea ordinii mondiale după ce acesta a fost lăsat vacant de Donald Trump?” se mai întreabă le Monde.

Despre Emmanuel Macron se ştie că are obiceiul de a vorbi franc şi de a aborda subiectele delicate fără menajamente. Europenii aşteaptă de la el să-şi păstreze acest bun obicei şi în contextul acestei vizite. Cu atît mai mult cu cît mai toate ţările europene sunt interesate de amplificarea relaţiilor comerciale cu Rusia, în ciuda crizei ucrainene şi a altor dosare toxice.

Din punct de vedere economic, Rusia are şi ea mari ambiţii. Vladimir Putin vrea ca ţara sa să devină cît mai curînd a cincea economie mondială, arată Agenţia France Presse. În prezent, Rusia ocupă locul 12 în ierarhie, dar Putin crede că o creştere economică de 6 la sută, durabilă, ar putea într-un timp scurt propulsa Rusia în fruntea plutonului internaţional. Ministrul rus al finanţelor, Anton Siluanov, devenit numărul doi al guvernului, a anunţat un plan destinat stimulării investiţiilor străine. El se izbeşte însă de sancţiunile adoptate de occidentali, care au creat, arată tot France Presse, un şoc pe piaţa rusă.

La Forumul de la Sankt-Petersburg sunt prezente 1400 de întreprinderi venind din 70 de ţări. Numeroşi patroni reprezentînd firme precum Boeing, Total, Toyota, Siemens, L’Oréal, Shell au făcut deplasarea la acest Davos rus, interesaţi în mod evident de gigantica piaţă rusă numărînd 140 de milioane de consumatori. Relansarea parteneriatului occidental cu Rusia este însă un enorm şantier politic şi diplomatic, ceea ce nu-l sperie pe Emmanuel Macron. Probabil că şeful statului francez îşi doreşte să spargă gheaţa instalată în relaţiile cu Rusia şi să propună o ieşire din tunel.