Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel în China pe fond de tensiuni comerciale cu Statele Unite

2018-05-23t104123z_177454122_rc17eac59f40_rtrmadp_3_eu-investments-china_0.jpg

Presedintele chinez Xi Jinping si cancelara germana Angela Merkel
Presedintele chinez Xi Jinping si cancelara germana Angela Merkel
Image source: 
credit foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, se află într-o vizită în China şi se exprimă, la unison cu preşedintele chinez Xi Jinping, în favoarea liberului schimb. Pe măsură ce relaţiile dintre europeni şi americani devin tot mai tensionate, China devine un partener esenţial pentru Uniunea Europeană, la nivel economic dar şi în materie de viziune globală asupra ordinii internaţionale. Vizita de doua zile a doamnei Merkel se încheie vineri 25 mai.

China şi Germania sunt amîndouă în vizorul preşedintelui american datorită excedentului lor comercial cu Statele Unite. Săptămîna trecută însă China şi Statele Unite au reuşit să ajungă oarecum la un acord, pentru a evita un război comercial. De unde teama europenilor că “destinderea” chino-americană se va face în detrimentul lor. 

În prezent, europenii sunt extrem de iritaţi după ce Donald Trump a anunţat măsuri protecţioniste, în numele “securităţii naţionale”, în sectorul automobilului. Firma Volkswagen, numărul unu mondial în acest sector strategic pentru Germania, se simte şi prima afectată, arată Agenţia France Presse.

Doamna Merkel se află pentru a unsprezecea oară în China din 2005 încoace, cînd a fost numită pentru prima dată în fruntea guvernului de la Berlin. Discuţiile sale cu Xi Jinping se mai concentrează şi asupra Iranului, dat fiind că europenii vor prezervarea acordului nuclear semnat în 2015 cu ayatolahii, şi au interese economice substanţiale în Iran. Uniunea Europeană, cu Franţa şi Germania în frunte, încearcă să organizeze o ripostă după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest acord.

Pentru moment europenii au rămas uniţi în acest context, dar există şi comentatori care cred că Germania ar fi tentată să se “aranjeze” altfel cu americanii. Acest aranjament ar viza mai ales relaţiile economice şi exporturile germane. Un joc extrem de complicat, diplomatic, economic, geopolitic, este în derulare în prezent pe plan internaţional, iar Agenţia France Presse îl citează în context pe deputatul european Edouard Martin care spune: “sper ca noi europenii să nu fim marii naivi ai acestei planete comerciale”.