Paris, Salonul cărţii din Balcani: poetul Paul Vinicius invitat din România

balcani.jpg

Sursa imaginii: 
Credit foto: Salon du livre des Balkans

Salonul Cărţii din Balcani, ajuns la a opta ediţie, îşi deschide porţile timp de două zile, vineri 25 şi sîmbătă 26 mai. Mai puţin cunoscut, mai puţin mediatizat, acest salon are însă meritul de a crea poduri culturale între Franţa şi spaţiul balcanic, o zonă în jurul căreia se vehiculează numeroase clişee.

Există o imagine negativă a Balcanilor care se perpetuează printre altele în expresia “balcanizare”. Nici măcar filozofii de la care ne-am putea aştepta la mai multă imaginaţie conceptuală nu scapă de asemenea clişee. La începutul lunii mai, de exemplu, filozoful francez Régis Debray acorda un interviu cotidianului Le Figaro şi îşi exprima temerea că "globalizarea, care ar fi trebuit să le aducă oamenilor fericire, s-a transformat într-o balcanizare furioasă".

Nu întîmplător acest Salon propune deci o altă privire asupra Balcanilor, prin dezbaterile programate sau proiecţiile cinematografice.

"Dunărea prin prisma oraşelor şi a populaţiilor sale" se intitulează una din dezbateri, iar alta îşi propune o demolare directă a clişeelor de care aminteam, prin titlul "Balcanii, teritoriu al fantasmelor".

În fiecare an la Salonul cărţii din Balcani sunt prezente edituri care fac mari eforturi pentru a publica autori din această parte a Europei. Semnalez, printre aceste edituri, Non Lieu şi Syrtes. Mai mulţi autori din zona Balcanilor şi-au anunţat prezenţa la Salon, printre ei poetul Paul Vinicius căruia i-a apărut în franceză, la editura Charmides din România, o carte de poezie, în traducerea lui Radu Bata. Despre cum s-a născut proiectul de publicare al acestei cărţi, ne spune mai mult, în cele ce urmează, chiar poetul, jurnalistul, eseistul dar şi dramaturgul Paul Vinicius.

Program detaliat pe site-ul: http://livredesbalkans.eklablog.com/