Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irlanda: referendum istoric privind legalizarea avortului

irlanda.jpg

Pregàtirea unui birou de vot în Irlanda, 24 mai 2018
Pregàtirea unui birou de vot în Irlanda, 24 mai 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Irlandezii sunt chemaţi la urne în cadrul unui referendum istoric privind suprimarea interdicţiei de a avorta. Subiectul agită societatea irlandeză de mai bine de 35 de ani. Actualul premier irlandez, Leo Varadkar, este favorabil legalizării avortului şi a făcut campaniei în acest sens. Ultimele sondaje de opinie dădeau «DA-ul» câştigător.

Zi istorică pentru cei aproape 3,5 milioane de alegători irlandezi chemaţi la urne. Ei se pronunţă în cadrul unui referendum iniţiat de premierul Varadkar pentru sau contra menţinerii unui amendament constituţional care interzice avortul.

Acest amendament, care poartă numărul 8 în Constituţia Irlandei, a fost adopat în 1983. An din care se interzice orice formă de avort în numele «dreptului la viaţă al copilului care se va naşte». Textul, extrem de strict, a fost uşor îndulcit în 2013. De atunci se poate întrerupe sarcina doar «dacă viaţa mamei este în pericol». Un medic obstetrician irlandez intervievat de Le Monde spune însă că legislaţia este absurdă. «Cum măsori riscul serios al unei femei de a muri pentru a-i face avort ? Stiut fiind că decizia medicală se ia sub ameninţarea unei pedepse de 14 ani închisoare pentru mamă şi medic în caz de eroare de diagnostic».

Copii concepuţi în urma unui viol sau incest tot nu pot fi însă avortaţi, la fel nici fetuşii cu grave malformaţii. Este vorba de una dintre cele mai restrictive legislaţii din Europa alături de cele din Irlanda de nord şi Malta.

Practic toate partidele politice irlandeze au militat pentru abrogarea textului, deci în favoarea «DA-ului», începând cu premierul Leo Varadkar care a estimat că este «o ocazie unică pentru o întreagă generaţie». In acest sens, liderul de la Dublin a reamintit că de când există actuala legislaţie, 170.000 de femei au plecat să avorteze în străinătate. Pe scurt, anual pleacă să avorteze – de cele mai multe ori în Anglia – circa 4 mii de irlandeze.Cu alte cuvinte, criminalizarea avortului nu a oprit avorturile, doar le-a transformat într-o practică nesigură şi şi mai penibilă pentru cele care o trăiesc.

Ultimele sondaje dinainte areferendumului dau «DA-ul» în frunte cu 56% contra doar 27% pentru «NU» şi 14% de nehotărâţi. In mod clar, biserica catolică care a jucat un rol de frunte în adoptarea amendamentului în urmă cu 35 de ani, pierde astăzi teren. Doar 76% dintre irlandezi se mai declarau catolici în 2016 contra 92% în 1991. Cum notează ziarul Le Monde, «instituţia religioasă plăteşte şi preţul scandalurilor de pedofilie care au implicat preoţi irlandezi».

In capitală, majoritatea oamenilor arborează tricoruri sau alte însemne favorabile abrogării interdicţiei, ne spune corespondentul RFI la faţa locului. Tineretul, majoritar favorabil întreruperii sarcinilor, a fost vârful de lance al campaniei pentru «DA».

In fapt, Irlanda, ţară cu puternică tradiţie catolică, trăieşte de câţiva ani o adevărată revoluţie de societate, o transformare a moravurilor. In 2015, ea a adoptat astfel, tot prin referendum, mariajul gay. Ea devenit prin acest gest, prin acel vot, prima ţară din lume care a legalizat, prin sufragiu universal direct, căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

 
Irlanda, referendum istoric privind legalizarea avortuluu