Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polemică în jurul unui număr din Le Point care îl prezintă pe Erdogan ca pe un "dictator"

turquie-erdogan-le-dictateur.jpg.png

Image source: 
Credit foto: le Point

În Franţa, revista le Point denunţă campania de insulte, presiuni, hărţuiri şi ameninţări orchestrată împotriva redacţiei după ce săptămîna trecută a publicat un dosar despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, calificat drept "dictator". Preşedintele Emmanuel Macron a dat o declaraţie prin care condamnă toate aceste atitudini şi acţiuni. Seful diplomaţiei turce consideră însă că simpatizanţii din Franţa ai preşedintelui turc au avut motive întemeiate să reacţioneze, ba chiar să încerce să obţină retragerea numărului respectiv din chioşcuri.

Portretul lui Recep Tayyip Erdogan, publicat pe coperta ediţiei de săptămîna trecută a revistei Le Point, este astfel ales încît să corespundă titlurilor care îl acompaniază. "Dictatorul Erdogan. Pînă unde va merge el? Anchetă asupra preşedintelui turc. Mania grandorii, reţelele sale în Franţa, ofensiva asupra Algeriei, crimele sale".

Fără îndoială, dacă un grup de jurnalişti turci ar fi încercat să publice un astfel de dosar în ţara lor, el n-ar fi ajuns sub ochii publicului. Si poate că respectivii jurnalişti s-ar fi trezit imediat după gratii, acuzaţi de "insultă" gravă adusă preşedintelui sau poate chiar de trădare. Dar Franţa este încă o ţară liberă, chiar dacă Recep Tayyip Erdogan detestă libertatea pe care o are presa hexagonală şi occidentală. Aşa că respectivul număr din Le Point a fost distribuit, deşi grupuri de simpatizanţi pro-Erdogan au încercat să boicoteze circulaţia revistei în unele oraşe din sudul Franţei, cum ar fi Valence, Avignon sau Pontet.

"Libertatea presei nu are preţ, fără ea ne aşteaptă dictatura", a declarat Emmanuel Macron. De partea sa, Ankara acuză redacţia revistei că recurge la "insulte şi minciuni". Modul în care au reacţionat în Franţa partizanii lui Erdogan este o expresie a conştiinţei cetăţeneşti şi a democraţiei, a replicat, printr-un tweet, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu.

Toată această afacere este extrem de gravă de fapt, pentru că lumea occidentală a fost deseori supusă presiunilor şi ameninţărilor provenind din partea unor dictatori. Iar comunitatea turcă din Europa este uşor de manipulat şi chiar de şantajat de către autorităţile de la Ankara. Fiecare turc instalat în Germania sau în Franţa are şi ramificaţii familiale în Turcia, ceea ce înseamnă că dacă nu se pliază pe "directivele" care vin de la putere riscă unele repercursiuni. Nu este pentru prima dată de altfel că Ankara încearcă să mobilizeze diaspora turcă în favoarea politicii lui Erdogan.

Citez în cele ce urmează din declaraţia revistei Le Point: "După o săptămînă de hărţuiri, insulte, intimidări, injurii antisemite şi ameninţări la adresa noastră, pe reţelele sociale, iată că a venit momentul ca simpatizanţii partidului condus de preşedintele turc să atace şi simbolurile libertăţii de expresie şi ale pluralităţii presei".

Agenţia France Presse semnalează că unii vînzători, de frică, au retras din chioşcurile lor respectivul număr din revistă şi afişele care îl anunţau.

Ceea ce pare a fi un fel de incident sau o hărţuială ascunde însă germenele unei teribile bătălii care se anunţă la orizont. În cazul în care lumea democraţiei începe să dea înapoi pas cu pas, trecînd cu vederea astfel de momente sau de incidente, întreaga libertate de care suntem atît de mîndri în Europa va fi în primejdie. 

.