Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Roland-Garros 2018: Buzărnescu e déjà în turul 3; Halep, Bogdan şi Begu încearcă s-o ajungă din urmă

halep.jpg

Simona Halep în cursul primului ei meci de la Roland-Garros 2018, împotriva americancei Alison Riske
Simona Halep în cursul primului ei meci de la Roland-Garros 2018, împotriva americancei Alison Riske
Image source: 
RFI/Pierre René-Worms

Programul meciurilor de la Roland-Garros a fost perturbat în ultimele două zile de ploile torenţiale care s-au abătut asupra Parisului. Aşa se face că Simona Halep nu a intrat în cursă decât miercuri, a 4-a zi a Internaţionalelor de tenis ale Franţei. Numărul unu mondial a învins-o, destul de uşor, pe americanca Alison Riske, nr. 83 WTA. Victoria cea mai categorică a româncelor a semnat-o însă Mihaela Buzărnescu care a eliminat-o în două seturi pe suedeza Rebecca Peterson, nr. 97 mondial, şi a ajuns astfel prima în turul 3 al competiţiei. Din tabloul feminin a ieşit însă miercuri Alexandra Dulgheru şi moldoveanul Radu Albot.

Mihaela Buzărnescu, nr. 33 mondial, nu a stat mult pe teren în faţa suedezei Rebecca Peterson. 6-1, 6-2 şi iat-o pe jucătoarea româncă déjà în turul trei al competiţiei. Tur în care va juca vineri cu nr. 4 mondial, ucraineana Elina Svitolina. Până atunci însă, Buzărnescu a venit destinsă la conferinţa de presă de după meciul cu Peterson pentru a ne spune cât dificil a fost meciul ei de miercuri şi cât de fericită este că a ajusn în acest stadiu al turneului.

"Mă bucur că am reuşit să-mi fac jocul foarte bine şi că totul a decrus conform tacticii pe care o fixasem înaintea meciului. Sunt obosită puţin dar mă refac destul de bine de pe o zi pe alta. Fiind fericită că am ajuns să joc aici, chiar uit de oboseală ca să fiu în formă la fiecare meci. Mă bucur că voi juca următorul meci pe o arenă mare şi că am ajuns să joc cu fete din top 10"

Mult mai puţin destinsă a venit la conferinţa de presă Simona Halep. E adevărat că lidera mondială a tenisului feminin a început la ralenti meciul de debut al acestei ediţii de la Roland-Garros. Primul set în faţa americancei Alispon Riske, numărul 83 mondial, l-a pierdut cu 2-6 în doar 39 de minute. După o scurtă trecere pe la toaletă ca să-şi dea cu apă rece pe faţă, Halep a revenit pe zgura centralului Philippe Chatrier pentru a termina repede partida: 6-1, 6-1 echivalent cu o calificare în turul doi,. Tur în care constănţeanca va juca chiar joi împotriva unei ale americance,  Taylor Townsend, clasată pe locul 72 mondial.

La conferinţa de presă, Simona Halep ne-a zis că pentru ea, "primul tur de turneu de Mare Slam este întotdeauna greu. In plus, adversara mea a fost destul de solidă pe tot parcursl meciului dar mai ales în primul set iar eu, dimpotrivă, nu am fost destul de relaxată. Nu am simţit nicio presiune dar a fost foarte emoţionant să fiu din nou pe acest central unde am jucat atâtea meciuri bune. Consider că sunt pregătită, că sunt bine fizic şi dacă voi lupta, voi avea şansa mea. Simt că aici, la Roland-Garros, este locul unde pot să joc cel mai bun tenis al meu".

In fine, învinsa zilei printre fetele românce - dar sărbătorita zilei, 29 de ani pe 30 mai - am numit-o pe Alexandra Dulgheru, eliminată de estoniana Anett Kontaveit, nr. 25 mondial, a venit cea mai surâzătoare în faţa ziariştilor. Ea recunoaşte din prima că a avut o adversară mai bună şi că fizic nu i-a putut ţine piept.

"Stiam că trei seturi o să-mi fie greu. Ca tactică am fost bună, am încercat de fiecare dată să fac ceva. Mă bucur să văd că nu mi-am pierdut nivelul de joc dar ar trebui să joc mai mult, mai des, la acest nivel, cu jucătoare din turnee WTA. Eu am jucat în ultima vreme numai ITFuri care şi ele sunt grele. Fizic, chiar mă bucur că am ţinut atât de mult: am avut trei meciuri în calificări, pe urmă două pe tabloul principal. Deocamdată rămân cu foaret multe lucruri pozitive de pe urma acestui Roland-Garros".

Să mai notăm că Radu Albot, primul jucător moldovean ajuns în turul doi la Roland-Garros, a fost eliminat, după un meci fantastic şi aprig disputat în aproape 4 ore şi 5 seturi, de bosniacul Damir Dzumhur, cap de serie nr. 26.

Joi, competiţia continuă, în particular pentru Simona Halep care în turul 2 revine pe centralul Philippe Chatrier pentru a juca împotriva americancei Taylor Townsend. Irina-Camelia Begu este programată contra chinezoaicei Shuia Zhang, nr. 27 mondial iar Ana Bogdan se va confrunta, tot contâd pentru turul 2, cu germana Angelique Kerber, nr. 12 WTA.

Moldoveanul Radu Albot, învins dupà un meci fantastic, mai are puterea sà semneze autografe la Roland-Garros (Foto: Vasile Damian)

 
Roland-Garros 2018: Buzărnescu e déjà în turul 3; Halep, Bogdan şi Begu încearcă s-o ajungă din urmă joi