Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Loterie specială în favoarea patrimoniului francez

000_sh5d5_0.jpg

Emmanuel Macron si Stéphane Bern
Emmanuel Macron si Stéphane Bern
Image source: 
credit foto: AFP/Ludovic Marin

Preşedintele Emmanuel Macron a vizitat în cursul dimineţii de joi 31 mai un castel situat nu departe de Geneva şi care tocmai a fost restaurat. Este castelul în care a trăit o vreme Voltaire, locul în care a scris în jur de 6000 de scrisori şi sute de pagini esenţiale ale operei sale. Un loc încărcat de simboluri, deci, numai bun pentru lansarea unui proiect extrem de ambiţios al preşedintelui Macron: colectarea de noi fonduri printr-o loterie naţională în vederea restaurării unor monumente franceze.

Restaurarea castelului de la Ferney, unde s-a deplasat preşedintele Emmanuel Macron, a costat 9 milioane de euro. Merită semnalat şi acest detaliu: castelului i s-a redat forma şi strălucirea de odinioară datorită unei machete a sa, păstrată la Sankt-Petersburg în Rusia, şi care fusese comandată de Ecaterina a II-a a Rusiei, o admiratoare a lui Voltaire.

Potrivit ministerului culturii, în Franţa un sfert dintre cele 44 000 de monumentele protejate datorită valorii lor istorice se află într-o stare proastă. Iar cinci la sută dintre obiectivele clasate monument istoric, ceea ce înseamnă de fapt 2000 de edificii, sunt pur şi simplu în pericol. Seful statului francez speră ca noua loterie lansată pentru colectarea de fonduri să poată aduce anul acesta în jur de 20 de milioane de euro. O a doua operaţiune de acest gen este prevăzută pentru anul viitor, iar dacă lucrurile merg bine ea va fi reînnoită.

In toată această campanie Emmanuel Macron beneficiază de implicarea pasionată a unei vedete mediatice, Stéphane Bern, în vîrstă de 54 de ani. Marea sa specialitate sunt familiile regale din Europa. El realizează sistematic, cu mult talent de altfel şi cu un fel de carismă care îl face popular, tot felul de emisiuni legate de patrimoniul francez. De altfel i se şi spune “Domnul Patrimoniu” de cînd a acceptat misiunea de consilier prezidenţial în acest domeniu. Una dintre emisiunile sale, “Secretele istoriei”, a ajuns, pe data de 15 mai anul acesta, la numărul 118. In plus el se mai ocupă şi de altele, cu titluri la fel de incitante, precum “Monumentul preferat al francezilor” sau “Satul preferat al francezilor”.

Francezii ţin la patrimoniul lor şi sunt dispuşi întotdeauna să colaboreze financiar pentru salvarea lui. Probabil că şi noua loterie, care beneficiază de o extraordinare lansare mediatică la Palatul Elysée în seara zilei de 31 mai, va fi pe gustul lor. Sigur, loteria nu va fi suficientă pentru salvarea tuturor monumentelor în pericol, dar într-un context cînd statul vrea să facă economii ea este binevenită ca sursă suplimentară de finanţare.