Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine a fost Roland Garros, cel care a dat numele arenei de tenis din Paris?

rg.jpg

Roland Garros, un aviator pasionat mort la 30 de ani
Roland Garros, un aviator pasionat mort la 30 de ani
Sursa imaginii: 
rolandgarros.com

Vorbim din nou despre Roland Garros dar nu despre tenis şi nici despre Simona Halep. Nu, în cele ce urmează vom evoca personajul care a dat numele ansamblului sportiv de la Paris. Cine a fost domnul Garros?

In mod paradoxal, Roland Garros nu are nimic de a face – sau prea puţin – cu tenisul. Născut în 1888 în insula franceză La Réunion din Oceanul Indian, Roland Garros este un sportiv desăvârşit : face ciclism încă din şcoală apoi, când intră la HEC din Paris – una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior specializată în comerţ, Roland Garros se înscrie la secţia de rugby a lui Stade Français. Mai târziu va participa şi la curse auto iar dacă practică şi tenisul, tânărul o face mai ales ca simplu amator.

In schimb, renumele şi-l va face ca aviator. Pasionat de aparatele sau «maşinăriile zburătoare» cum li se spunea şi care tocmai apăruseră, Roland Garros îşi ia brevetul de pilot în 1910. In ciuda talentului său, Garros va ieşi de fiecare dată în cel mai bun caz pe locul doi la toate cursele aviatice la care va participa.

In septembrie 1913, Roland Garros va intra în fine în legenda aviaţiei devenind primul pilot care reuşeşte să traverseze Mediterana. Zborul, plin de peripeţii şi de probleme tehnice, va dura ceva mai puţin de 8 ore şi îl va duce pe aviator de la Saint-Raphaël, sudul Franţei, la Bizerte, în Tunisia. Cei 780 de kilometrii au fost parcurşi cu o viteză medie de 101 km/oră.

Inrolat ca pilot în primul război mondial, Garros este în misiune deasupra Belgiei în aprilie 1915 când avionul său este atins de antiaeriana germană. Pilotul scapă cu viaţă dar este făcut prizonier. Va sta în captivitate trei ani de zile, răstimp în care sănătatea sa se degradează. Odată eliberat, reuşeşte totuşi să-şi reia pasiunea, aviaţia şi mai ales duelurile aeriene. Din păcate, pe 5 octombrie 1918, în ajunul aniversării sale de 30 de ani, Roland Garros moare în explozia avionului său SPAD în duelul cu un Fokker D7 în zona de conflict a munţilor Ardennes.

Pe 10 iunie, Patrouille de France deasupra stadionului Roland-Garros

Numele lui Roland Garros este asociat de toată lumea cu tenisul, în particular cu arena pariziană care din 1928 găzduieşte Internaţionalele de tenis ale Franţei. De ce ? Pentru că fostul său coleg de la HEC şi cel care l-a introdus la secţia de rugby de la Stade Français, nu este altul decât Emile Lesieur, mare atlet şi jucător de rugby. Devenit preşedinte al prestigioasei secţii de rugby în 1927, Lesieur, foarte bogat şi influent în lumea sportului, va impune numele prietenului său prematur decedat pe frontispiciul noii arene de tenis de la Paris. «Nu voi scoate un ban din buzunar dacă nu botezaţi stadionul cu numele amicului meu Roland Garros». Iată deci cum numele unui celebru aviator a fost dat unei arene de tenis.

Cu ocazia centenarului dispariţiei aviatorului, Federaţia franceză de tenis îi aduce un omagiu la această ediţie a Internaţionalelor de tenis ale Franţei. O expoziţie temporară la muzeul FFT este consacrată lui Roland Garros, un artist de street art din La Réunion – locul de baştină al aviatorului – realizează pe perioada turneului de tenis o serie de opere spontane şi efemere nu departe de noul teren 18 al incintei sportive iar pe 10 iunie, înaintea finalei bărbaţi, o ceremonie îi va aduce un omagiu aviatorului. Punctul culminant al evenimentului va fi trecerea celebrei Patrouille de France deasupra arenei Roland-Garros şi a escadrilei Cigognes, una dintre cele mai celebre unităţi aeronautice ale armatei franceze, înzestrată cu aparte Mirage 2000. De notat că din această escadrilă care s-a remarcat încă din primul război mondial, făcea parte şi un anume … Roland-Garros.

 
Cine a fost Roland Garros, cel care dat numele arenei de tenis din Paris?